Ρώσοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις αναφορικά σε σχέδια επέκτασης της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής μετά το Μάρτιο του 2018, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak. Το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι ο Novak συναντήθηκε με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας στην Αγία Πετρούπολη.

Ρώσοι και Σαουδάραβες αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις αναφορικά σε σχέδια επέκτασης της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής μετά το Μάρτιο του 2018, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak.

Το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι ο Novak συναντήθηκε με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας στην Αγία Πετρούπολη.

«Συζητήσαμε αυτή την επιλογή [περαιτέρω επέκτασης της συμφωνίας μετά το Μάρτιο του 2018] με εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας, επιλογή που είναι δυνατή στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί. Εξετάζουμε κάθε επιλογή αν παραστεί ανάγκη και ενδέχεται να εξετάσουμε και το θέμα της επέκτασης», δήλωσε ο Novak.

Στις 25 Μαΐου, τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να παρατείνουν την προηγούμενη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου τους για εννέα ακόμα μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Στη συνάντηση στη Βιέννη, τα μέλη συμφώνησαν να εξακολουθήσουν την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Εάν συμπεριληφθούν και οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στη συμφωνία, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου ανέρχεται στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με το 2% της παγκόσμιας παραγωγής. Αυτή είναι η δεύτερη περικοπή παραγωγής από τον ΟΠΕΚ τα τελευταία δύο χρόνια και η δεύτερη παρέμβασή του στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τα μέσα του 2014, οπότε και άρχισαν να μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου.