Σεούλ: Ενδείξεις Προετοιμασίας και Νέας Εκτόξευσης Πυραύλου Από τη Βόρεια Κορέα

Σεούλ: Ενδείξεις Προετοιμασίας και Νέας Εκτόξευσης Πυραύλου Από τη Βόρεια Κορέα
energia.gr
Δευ, 4 Σεπτεμβρίου 2017 - 17:10
Η Σεούλ εντόπισε ενδείξεις για την προετοιμασία νέας εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου. Αυτά ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, ενώ, από την πλευρά του, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια επείγουσας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι η χθεσινή, έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ήταν ισχύος 50 κιλοτόννων

Η Σεούλ εντόπισε ενδείξεις για την προετοιμασία νέας εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ βαλλιστικού πυραύλου. Αυτά ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, ενώ, από την πλευρά του, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια επείγουσας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι η χθεσινή, έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ήταν ισχύος 50 κιλοτόννων.

Υπενθυμίζεται ότι η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε την οργή της διεθνούς κοινότητας πραγματοποιώντας την Κυριακή την ισχυρότερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή, ενώ ισχυρίζεται ότι η δοκιμή αφορούσε θερμοπυρηνική βόμβα που έχει τη δυνατότητα να οπλίσει διηπειρωτικό πύραυλο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία στην Πιονγκγιάνγκ για την έκτη και ισχυρότερη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή.

Το Πεκίνο έκανε γνωστές «τις σοβαρές του αντιρρήσεις σε αξιωματούχο της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην Κίνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα είναι αντίθετη προς την ανάπτυξη του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος από τη Βόρεια Κορέα και είμαστε προσηλωμένοι στην αποπυρηνικοποίηση της χρεσονήσου. Η θέση αυτή είναι γνωστή. Η Βόρεια Κορέα την γνωρίζει πάρα πολύ καλά», τόνισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας.

Στο μεταξύ, ασκήσεις πραγματοποίησαν μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς της Νότιας Κορέας, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε χθες Κυριακή η Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ν. Κορέας, η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων.

Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά, όπως ανακοινώθηκε, ετοιμάζονται και νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ, μετά τη χθεσινή πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.

«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους, αλλά και με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου Παρκ Σου Χιούν.

Παράλληλα, Μουν και Άμπε υπογράμμισαν ότι πρέπει «να επιβληθούν οι πιο ισχυρές κυρώσεις και να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Παρκ.

Ο Μουν στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Άμπε, που διήρκησε περίπου 20 λεπτά, τόνισε ότι χρειάζεται να ληφθούν «πιο ουσιαστικά μέτρα», ώστε η Πιονγκγιάνγκ να «κατανοήσει την πίεση».