Αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας, επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, συνεργασία με τις αναδυόμενες οικονομίες σε πράσινες τεχνολογίες είναι μερικές από τις διπλωματικές προτεραιότητες για το 2018 που έθεσε επί τάπητος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η EURACTIV σε συνεργασία με τη Le Journal de l‘Environnement μεταδίδουν

Αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας, επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, συνεργασία με τις αναδυόμενες οικονομίες σε πράσινες τεχνολογίες είναι μερικές από τις διπλωματικές προτεραιότητες για το 2018 που έθεσε επί τάπητος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η EURACTIV σε συνεργασία με τη Le Journal de l Environnement μεταδίδουν.

Αύξηση αναπτυξιακής βοήθειας

Αναλυτικότερα, ο κ. Μακρόν διεμήνυσε ότι «θα αφιερώσει το 0,55% του γαλλικού ΑΕΠ στην αναπτυξιακή βοήθεια […] μέχρι το 2022».

Η Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης (AFD) θα πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: ΜΚΟ, εταιρείες και τοπικές κοινότητες, που ενδεχομένως να διαθέτουν άμεση πρόσβαση σε δημόσιες επιχορηγήσεις.

Στο επίκεντρο της διμερούς βοήθειας βρίσκεται η εκπαίδευση, λόγω του πνεύματος της κοινωνικής αποστολής με το οποίο εμφορείται: «Πρέπει να δώσουμε εναλλακτικές λύσεις στον φονταμενταλισμό και τον σκοταδισμό, τον ρόλο των γυναικών, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πρόσβαση στην ενέργεια χωρίς ορυκτά καύσιμα, την εξάλειψη των πανδημιών κ.ο.κ.».

Επιστημονικές συνεργασίες

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται, επιπροσθέτως, οι επιστημονικές συνεργασίες. Συγκεκριμένα, πρόκειται να ανακοινωθεί η εκ νέου παροχή βοήθειας για την International Solar Alliance με έδρα την Ινδία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ασία.

Παρόμοιες δράσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Κίνα. «Ο κοινός αγώνας μας [εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης], οι επενδύσεις μας στην καινοτομία, καθώς επίσης οι επιστημονικοί και οικονομικοί δεσμοί μας μπορούν, όντως, να αλλάξουν την τροχιά των πραγμάτων».

Κλιματική ηγεσία στην Ευρώπη

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανακοινώθηκαν προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, την εμβάθυνση της συνεργασίας σε αμυντικές και μεταναστευτικές πολιτικές, προκειμένου η Ευρώπη να εξασφαλίσει «μια πραγματική ηγετική θέση για το κλίμα και την ενέργεια».

Κλιματική αλλαγή: νέα Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μακρόν, στις 21 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη κορυφής για το κλίμα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το γεγονός αυτό αποτελεί την κατάλληλη ευκαιρία, ώστε «να γίνει απολογισμός της προόδου [σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού] και να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια».

Αναφορικά με το περιβάλλον, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη θέσπιση νέας νομοθεσίας, συντονισμένες προσπάθειες για τη βιοποικιλότητα και θέματα, τα οποία άπτονται του Σχεδίου για το Κλίμα που παρουσίασε ο Nicholas Hulot στις αρχές του καλοκαιριού.

(από euractiv.gr)