Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 μηνών υποχώρησε τη Δευτέρα το ευρώ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να ενισχύεται κατά 0,42% στο 1,1975 και την ισοτιμία του δολαρίου έναντι καλαθιού ξένων νομισμάτων να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 μηνών υποχώρησε τη Δευτέρα το ευρώ έναντι του αμερικάνικου δολαρίου, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να ενισχύεται κατά 0,42% στο 1,1975 και την ισοτιμία του δολαρίου έναντι καλαθιού ξένων νομισμάτων να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Σύμφωνα με το Reuters, η εικόνα αυτή διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα της απουσίας σχολίων σχετικά με τη νομισματική πολιτική από τους επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο οικονομικό συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χολ, η κ. Γέλεν δεν ανέφερε καθόλου τη νομισματική πολιτική την περασμένη Παρασκευή, διαψεύδοντας τις προσδοκίες πολλών επενδυτών ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει για τρίτη φορά φέτος τα επιτόκια δανεισμού έως τα τέλη του 2017. Παράλληλα, η απόφαση του πρόεδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να μην αναφερθεί επίσης στη νομισματική πολιτική ενίσχυσε περαιτέρω το ευρώ.

Το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου κατά 13,4% από την αρχή του έτους. Η απόφαση του κ. Ντράγκι να μην προσπαθήσει να χαμηλώσει την ισοτιμία του κοινού νομίσματος είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυσή του κατά 1,5% από την Πέμπτη έως το βράδυ της Δευτέρας. Μιλώντας στο Τζάκσον Χολ, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι αποτελεσματική και ότι έχει εδραιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόσθεσε πως θα χρειαστεί καιρός μέχρι η κεντρική τράπεζα να πετύχει τον στόχο της για πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Η ανατίμηση του ευρώ στη διάρκεια του 2017, τόσο έναντι του δολαρίου όσο και άλλων σημαντικών νομισμάτων, αναμένεται να απομακρύνει ακόμη περισσότερο την ΕΚΤ από τον στόχο της για τον πληθωρισμό, διότι η ενίσχυση του ευρώ καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές πρώτων υλών και προϊόντων.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο κ. Ντράγκι δεν πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεση να μειώσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, από τα 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Το πιθανότερο είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία θα συνεχιστεί με την τρέχουσα μορφή τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτήν τη στιγμή, η επικρατούσα άποψη είναι πως η ΕΚΤ το νωρίτερο που θα μπορούσε να ανακοινώσει αλλαγές στη νομισματική πολιτική της είναι τον Οκτώβριο, ενώ όποτε το κάνει, η μείωση του ύψους των αγορών θα είναι σταδιακή. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ τους τελευταίους μήνες θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να καθυστερήσει την απόφαση για μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης, ιδίως αν η ισοτιμία αυξηθεί σημαντικά πάνω από το 1,20 έναντι του δολαρίου.