H γαλλική Total ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία στον τομέα πετρελαίου του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk έναντι του συνολικού ποσού των 7,45 δισ. δολαρίων

H γαλλική Total ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία στον τομέα πετρελαίου του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk έναντι του συνολικού ποσού των 7,45 δισ. δολαρίων (σε μετρητά και μετοχές).

H Maersk θα λάβει 97,5 εκατ. μετοχές της Total με αξία 4,95 δισ. δολαρίων, οι οποίες αντιστοιχούν στο 3,76% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού.

Η Total θα αναλάβει και χρέος ύψους 2,5 δισ. δολαρίων μέσω του «debt push down», στο πλαίσιο του οποίου το χρέος μιας μητρικής εταιρίας μετατοπίζεται στους λογαριασμούς μιας θυγατρικής -πρακτική που συνήθως χρησιμοποιείται όταν μια εταιρεία εξαγοράζει μια άλλη. 

Το χρέος θα μεταφερθεί από τον όμιλο Maersk στην Maersk Oil.

"Η συγχώνευση με την Maersk Oil δίνει στην Total μια εξαιρετική κάλυψη των upstream δραστηριοτήτων παγκοσμίως, κάτι που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Total και την αξία σε πολλούς βασικούς τομείς, ιδιαίτερα μέσω υψηλής ποιότητας αναπτυσσόμενων assets", αναφέρει η Total σε ανακοίνωσή της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμος και είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εξαγορές και να αυξήσει την παραγωγή, εκμεταλλευόμενος την μείωση του κόστους εξόρυξης και άλλου εξοπλισμού στη διάρκεια της τριετούς ύφεσης του κλάδου.

Στις αρχές του έτους, η Total συμφώνησε να αποκτήσει συμμετοχή σε ένα project στην Ουγκάντα από την Tullow Oil έναντι 900 εκατ. δολαρίων και είπε "ναι" σε μια συμφωνία 2,2 δισ. δολαρίων για την είσοδό της σε πετρελαϊκά πεδία στη Βραζιλία και σε υποδομές.