Τα κλιματιστικά για την πλειοψηφία των ελληνικών κτιρίων είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Οι υψηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας σε συνδυασμό με την ελλιπή μόνωση των κτιρίων οδηγούν σε αυξημένη χρήση των κλιματιστικών αρκετούς μήνες το χρόνο

Τα κλιματιστικά για την πλειοψηφία των ελληνικών κτιρίων είναι  ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Οι υψηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας σε συνδυασμό με  την ελλιπή μόνωση των κτιρίων οδηγούν σε αυξημένη χρήση των κλιματιστικών αρκετούς μήνες το χρόνο.

Το ξέρετε, όμως, ότι τα κλιματιστικά μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας σε μια κατοικία; Το κόστος του κλιματισμού αλλά και το αίσθημα ζέστης γενικότερα μπορεί να περιοριστεί! Παρακάτω δίνονται συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μην σπαταλάτε ενέργεια και χρήματα εκεί που δε χρειάζεται και παράλληλα να νιώθετε άνετα στο σπίτι σας.

Συμβουλές οικονομίας για τη λειτουργία του κλιματιστικού

- Ρυθμίστε σωστά τη θερμοκρασία.

Η ιδανική θερμοκρασία ενός χώρου κυμαίνεται από 20-27 βαθμούς κελσίου και δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με το εξωτερικό περιβάλλον (μεγαλύτερη από 10 βαθμούς). Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά η απότομη μετάβαση  στην εξωτερική θερμοκρασία καταπονεί τον οργανισμό μας. Επιπλέον, με το να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη σε πολύ ακραίες θερμοκρασίες το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να σπαταλάμε ηλεκτρική ενέργεια. Κάθε ένας βαθμός χαμηλότερη θερμοκρασία στο κλιματιστικό αυξάνει κατά 10% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται.

-Σωστή διαστασιολόγηση του κλιματιστικού.

 Επιλέξτε το σωστό μέγεθος κλιματιστικού για τις ανάγκες του χώρου που θέλετε να ψύξετε – θερμάνετε. Εκτός από τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, υπολογίστε και άλλους παράγοντες όπως ο προσανατολισμός και η μόνωση του κτιρίου. Ένα μεγαλύτερο κλιματιστικό από τις ανάγκες του χώρου καταλήγει να καταναλώνει μέχρι και 50% περισσότερο. Δείτε στη σελίδα http://energycert.gr/ψύξη-θέρμανση ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα για το χώρο σας.

 

- Επιλέξτε να αγοράσετε ένα κλιματιστικό ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α.

Η ενεργειακή κλάση παρουσιάζει την ενεργειακή απόδοση της συσκευής και αξιολογείται από Α μέχρι G ή από Α+++ μέχρι D. Όσο υψηλότερη η ενεργειακή κλάση τόσο χαμηλότερη η ενεργειακή κατανάλωση. Για παράδειγμα η αντικατάσταση μιας κλιματιστικής μονάδας ενεργειακής κλάσης C, με μια κλιματιστική μονάδα Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 34%, ενώ αν η κλάση είναι Α+++, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 95% κατά τη λειτουργία ψύξης. Οι πίνακες παρουσιάζουν το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που προκύπτει από την αντικατάσταση μιας κλιματιστικής μονάδας με μία ανώτερης κλάσης για λειτουργία ψύξης και θέρμανσης.

Λειτουργία ψύξης

Λειτουργία θέρμανσης

  - Επιλέξτε κλιματιστικά με τεχνολογία inverter.

Η τεχνολογία inverter είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία με αυξανόμενη ζήτηση λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει, 20 – 30% μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα.

Τα συστήματα inverter λειτουργούν με μεταβλητό ρυθμό ανάλογα με τις θερμικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο, ενώ τα συμβατικά συστήματα λειτουργούν με σταθερό ρυθμό στροφών μέχρις ότου πετύχουν τις επιθυμητές συνθήκες και μετά παύουν να λειτουργούν μέχρι οι συνθήκες να αποκλίνουν αισθητά από τις επιθυμητές.

Τα συμβατικά συστήματα έχουν αυξημένη κατανάλωση λόγω της συνεχόμενης ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της συσκευής. Αντίθετα ένα σύστημα inverter λειτουργεί συνεχόμενα σε χαμηλές στροφές μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερη θερμική άνεση. Επιπλέον, τα συστήματα inverter έχουν μειωμένα επίπεδα θορύβου (άψογα επίπεδα θορύβου είναι τα 21db και κάτω)  λόγω της απουσίας των ενεργοποιήσεων/απενεργοποιήσεων.

Το κόστος αγοράς των συστημάτων inverter είναι περίπου 30% ακριβότερο αλλά πρέπει να προτιμούνται αν το ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και ιδιαίτερα αν το σύστημα πρόκειται να λειτουργεί για πολλές ώρες την ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση, το επιπλέον κόστος αγοράς θα αποσβεστεί γρήγορα από την εξοικονόμηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

- Συντηρήστε το κλιματιστικό σας

Τακτικά και ιδιαίτερα πριν την έναρξη των περιόδων ψύξης – θέρμανσης. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να καθαρίσετε τα φίλτρα εύκολα, να επιτύχετε καλύτερη λειτουργία του κλιματιστικού και να μειώσετε τη κατανάλωση ενέργειας.

- Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα

Στους χώρους που θέλετε να ψύξετε για να διατηρήσετε τον  κρύο αέρα μέσα και το θερμό έξω.

- Τοποθετήστε την εσωτερική μονάδα στη σωστή θέση.

Ιδανικά πρέπει να διοχετεύει αέρα προς το κέντρο του δωματίου και ο θερμοστάτης του να μην είναι εκτεθειμένος σε πηγές θερμότητας. Η θερμότητα του ήλιο ή των ηλεκτρικών συσκευών που λειτουργούν κοντά στον αισθητήρα θα το μπερδέψουν με τη ζέστη που εκπέμπουν. Επίσης φροντίστε να μην υπάρχουν εμπόδια μπροστά από το κλιματιστικό που εμποδίζουν τη ροή του αέρα.

- Τοποθετήστε την εξωτερική μονάδα σε χώρο καλά αεριζόμενο και προστατευμένο από την άμεση έκθεση του ήλιου ή των καιρικών συνθηκών.

Η απόσταση τοποθέτησης του πρέπει να είναι όσο δυνατόν πιο κοντά στη εσωτερική μονάδα για καλύτερη απόδοση.

Συμβουλές οικονομίας για να ρίξετε τη θερμοκρασία του χώρου σας χωρίς κλιματιστικό!

Για μέγιστη εξοικονόμηση χρημάτων και για ένα δροσερό σπίτι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτός από ένα αποδοτικό σύστημα ψύξης και από τη σωστή χρήση του καλό είναι να επενδύσετε και σε εναλλακτικές λύσεις που κρατούν το κρύο στο εσωτερικό του κτιρίου και τη ζέστη έξω από αυτό. Ακολουθούν λύσεις,  που έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

- Εξασφαλίστε την αντανάκλαση της ζέστης:

Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα χρώματα για τους εξωτερικούς τοίχους και την οροφή του σπιτιού σας που αντανακλούν την περισσότερη ζέστη μακριά. Οι σκουρόχρωμες εξωτερικές επιφάνειες απορροφούν  την  ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού. Επιπλέον, μια παλιά αλλά δοκιμασμένη λύση, αν έχετε αμόνωτη ταράτσα χωρίς πλακάκια, είναι η επάλειψη της οροφής με στόκο διαλυμένο σε νερό. Είναι πολύ οικονομική λύση, δε βλάπτει το υλικό της ταράτσας, απλώνεται εύκολα με βούρτσα και ξεπλένεται με την πρώτη βροχή. Βοηθά στην αντανάκλαση της ζέστης και είναι καλή ως παροδική λύση το καλοκαίρι.

Για τα κουφώματα, επιλέξτε ενεργειακά τζάμια για τα παράθυρα του σπιτιού σας, θα κρατήσουν την ηλιακή ακτινοβολία μακριά μειώνοντας την ανάγκη για κλιματισμό του χώρου. Ενημερωθείτε για ενεργειακά κουφώματα και τζάμια από τη σελίδα http://energycert.gr/κουφώματα.

- Μπλοκάρετε τη ζέστη:

Υπάρχουν δύο εξαιρετικές μέθοδοι που σταματάνε τη ζέστη, αυτές είναι η θερμομόνωση και τα συστήματα σκίασης. Η θερμομόνωση αυξάνει τη θερμική άνεση και σας εξασφαλίζει χρήματα από την αγορά και λειτουργία συστημάτων κλιματισμού. Τα συστήματα σκίασης σταματούν τις ακτίνες του ήλιου.

- Θερμομόνωση και αεροστεγάνωση:

Η μόνωση και η αεροστεγάνωση εξοπλίζει το κτίριο σας ενάντια στη ζέστη του καλοκαιριού αλλά ταυτόχρονα κρατάει μακριά και το κρύο του χειμώνα.

Ένα σωστά θερμομονωμένο κτίριο εξασφαλίζει θερμική άνεση στους ενοίκους του και εξοικονόμηση χρημάτων τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Δείτε όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η θερμομόνωση στη σελίδα http://energycert.gr/μόνωση.

Επίδραση στην εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου σας, έχει και η ανεξέλεγκτη διείσδυση του εξωτερικού αέρα. Ο εξωτερικός αέρας διεισδύει στο κτίριο σας από ανεπαρκώς σφραγισμένες πόρτες, παράθυρα και γενικότερα μέσα από ανοίγματα στα θεμέλια ή στους εξωτερικούς τοίχους. Μέσω κατάλληλης αεροστεγάνωσης μπορείτε εύκολα να αντιμετωπίσετε τις περισσότερες διαρροές αέρα, ώστε να μην “μπάζει” το σπίτι σας το χειμώνα και να μην υπερθερμαίνεται το καλοκαίρι.

- Σκίαση:

Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε την εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου σας με φυσικό τρόπο είναι η σκίαση του είτε από τη γύρω βλάστηση (π.χ. ψηλά δέντρα) ή με εξωτερικά και εσωτερικά συστήματα σκίασης (π.χ. τέντες) ιδιαίτερα στις δυτικές, νοτιοδυτικές και νοτιοανατολικές όψεις του κτηρίου.

Η βλάστηση και ιδιαίτερα τα μεγάλα φυλλοβόλα δέντρα προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Εκτός από τη σκίαση του κτιρίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας του κτιρίου έως και 11 βαθμούς Κελσίου, προσφέρουν επίσης προστασία από τον άνεμο, το θόρυβο, δροσισμό και φυσική ομορφιά.

Η επιλογή δέντρων που ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο είναι η ιδανική επιλογή, αν τοποθετηθούν κατάλληλα γύρω από ένα κτίριο θα προστατεύουν το κτίριο από την ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι και θα της επιτρέπουν το χειμώνα να προσεγγίσει το κτίριο για να το θερμάνει.

Τα εξωτερικά συστήματα σκίασης περιλαμβάνουν τέντες, κιόσκια, περσίδες, παντζούρια, ρολά, ομπρέλες, κ.α. Τα εσωτερικά συστήματα σκίασης είναι οι απλές κουρτίνες, τα πάνελ, τα στόρια, τα ρόλερ, κτλ.

- Σωστός εξαερισμός για αφαίρεση της συσσωρευμένης θερμότητας

Φροντίστε για τον εξαερισμό του σπιτιού σας  κατά τη διάρκεια της νύχτας που η εξωτερική θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή.  Κλείστε όμως  τα παράθυρα μόλις ξημερώσει για να μη μπει στο εσωτερικό του σπιτιού σας ο ζεστός αέρας. Επιπλέον, αφήστε ανοιχτές τις εσωτερικές πόρτες ώστε να εξασφαλίζετε τον εξαερισμό όλων των χώρων.

- Μειώστε τη ζέστη που εκλύεται από τις ηλεκτρικές συσκευές

Συχνά ένα μεγάλο ποσοστό της ζέστης που υπάρχει σε ένα κτίριο προέρχεται από τα συστήματα φωτισμού και από ηλεκτρικές συσκευές όπως είναι ο φούρνος, το πλυντήριο, το ψυγείο, κτλ.

- Αξιοποιείστε το φως της μέρας

Αντικαταστήστε  τους  λαμπτήρες  φθορισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι τελευταίες καταναλώνουν 75% λιγότερη ενέργεια και εκπέμπουν 90% λιγότερη θερμότητα.

- Προτιμήστε να μαγειρέψετε τις πολύ πρωινές ώρες ή το βράδυ που έχει δροσιά.

Επίσης, αν σκέπτεστε να αντικαταστήσετε κάποια ηλεκτρική συσκευή επιλέξτε μια συσκευή με υψηλή ενεργειακή κλάση. Όχι μόνο καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια αλλά παράγουν πολύ λιγότερη ζέστη.

Ακολουθώντας μία ή περισσότερες από τις τεχνικές που σας προτείνουμε θα καταφέρετε να κρατήσετε την εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου σας σε χαμηλότερα επίπεδα αυτό το καλοκαίρι και να μειώσετε τη λειτουργία των συστημάτων κλιματισμού, εξοικονομώντας άμεσα χρήματα.

Κουτάντου Ελένη , Πολιτικός Μηχανικός, Msc στην Energycert

                      Νίκη Κεχαγιά , Ηλεκτρ/γος Μηχανικός, Msc στην Energycert

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο ένθετο του Ελεύθερου Τύπου, Εξοικονομώ, στις 13/07/2017

(από energycert.gr)