Κενά παρουσιάζουν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να αφήνουν περιθώρια για συνεργασία των ρωσικών εταιρειών με εταιρείες της Δύσης. Ετσι, η Μόσχα αναπτύσσει την αναγκαία τεχνολογία για την εκμετάλλευση δυσπρόσιτων αποθεμάτων πετρελαίου. Αυτό διαπιστώνει σχετική μελέτη του Reuters, σύμφωνα με την οποία τα κενά στις κυρώσεις υπονομεύουν τον στόχο τους

Κενά παρουσιάζουν οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να αφήνουν περιθώρια για συνεργασία των ρωσικών εταιρειών με εταιρείες της Δύσης. Ετσι, η Μόσχα αναπτύσσει την αναγκαία τεχνολογία για την εκμετάλλευση δυσπρόσιτων αποθεμάτων πετρελαίου. Αυτό διαπιστώνει σχετική μελέτη του Reuters, σύμφωνα με την οποία τα κενά στις κυρώσεις υπονομεύουν τον στόχο τους.

Οι κυρώσεις είχαν σχεδιαστεί για να εμποδίσουν την άντληση ρωσικών αποθεμάτων πετρελαίου με προηγμένες τεχνολογίες όπως η υδραυλική ρηγμάτωση, που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ, για τους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες. Προκειμένου η Ρωσία να κάνει χρήση τέτοιων μεθόδων, εξαρτάται από τεχνολογίες της Δύσης. Οπως διαπίστωσε, όμως, το Reuters, εδώ και τρία χρόνια η νορβηγική Statoil βοηθά τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό της Rosneft να αναπτύξει τέτοιου είδους μη συμβατικές τεχνολογίες. Δημοσιεύματα του Τύπου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2013, αναφέρουν ότι η Statoil ανακοινώνει στην ετήσια αναφορά της ότι θα αξιοποιήσει «σχιστολιθικό πετρέλαιο» στην περιοχή της Σαμάρα κοντά στον Βόλγα.

Το 2014, μετά την επιβολή των κυρώσεων κατά της Μόσχας, χωρίς να αλλάξει την αναφορά της, η Statoil αντικατέστησε τη λέξη «σχιστολιθικό» με τη λέξη «ασβεστολιθικό», κάτι που παραδέχθηκε ο εκπρόσωπός της μιλώντας στο Reuters. Παραδέχθηκε ότι το κίνητρό της ήταν να παρακάμψει τις κυρώσεις. Οπως όμως επισημαίνουν γεωλόγοι, απαιτείται η τεχνολογία της υδραυλικής ρηγμάτωσης για να αντληθούν τόσο τα σχιστολιθικά όσο και τα ασβεστολιθικά πετρώματα. Εμπειρογνώμονες του κλάδου υπολογίζουν ότι τα αποθέματα ασβεστολιθικού πετρελαίου στο κοίτασμα Ντομανίκ, όπου δραστηριοποιούνται η Statoil και η Rosneft, μπορούν να αποφέρουν στη χώρα δισ. βαρέλια «μαύρου χρυσού». Εν τω μεταξύ, και η βρετανική ΒΡ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις. Τον Μάιο του 2014, λίγους μήνες μόνον προτού επιβληθούν οι σκληρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας, η ΒΡ υπέγραψε ανάλογη συμφωνία με τη Rosneft για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου του κοιτάσματος Ντομανίκ στην περιοχή Ορενμπουργκ νοτιοανατολικά της Σαμάρα.

Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο δεν έχει προχωρήσει, αλλά ο εκπρόσωπος της ΒΡ δηλώνει ότι η εταιρεία του εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την εκμετάλλευση δυσπρόσιτων ενεργειακών πόρων στην περιοχή του Βόλγα και των Ουραλίων. Σημειωτέον ότι η ΒΡ έχει ζητήσει την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης για να αρχίσει τις σχετικές εργασίες στην περιοχή.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")