Και ο κλήρος έπεσε στο Τζιμπουτί. Σε αυτό το μικρό κράτος της ανατολικής Αφρικής θα φιλοξενηθεί η πρώτη ναυτική βάση της Κίνας εκτός κινεζικής επικράτειας. Κι όσο και αν στα προχθεσινά εγκαίνια τονίστηκε ότι η βασική της αποστολή θα είναι «ο ανεφοδιασμός των πλοίων που συμμετέχουν στις ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές στα ανοικτά της Σομαλίας και της Υεμένης», κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι η βάση σηματοδοτεί και κάτι ακόμη: την αποφασιστικότητα της Κίνας να αποκτήσει στάτους παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης

Και ο κλήρος έπεσε στο Τζιμπουτί. Σε αυτό το μικρό κράτος της ανατολικής Αφρικής θα φιλοξενηθεί η πρώτη ναυτική βάση της Κίνας εκτός κινεζικής επικράτειας. Κι όσο και αν στα προχθεσινά εγκαίνια τονίστηκε ότι η βασική της αποστολή θα είναι «ο ανεφοδιασμός των πλοίων που συμμετέχουν στις ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές στα ανοικτά της Σομαλίας και της Υεμένης», κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι η βάση σηματοδοτεί και κάτι ακόμη: την αποφασιστικότητα της Κίνας να αποκτήσει στάτους παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης.

Από το ρεπορτάζ του CNN και τις δορυφορικές φωτογραφίες προκύπτει εξάλλου ότι η βάση είναι πιο μεγάλη απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, ενώ θυμίζει φρούριο. «Διαθέτει υπόστεγα που μπορούν να φιλοξενήσουν διάφορους τύπους αεροσκαφών και περίπου 23.000 τετραγωνικά μέτρα υπόγειων χώρων που προσφέρουν προστασία και τη δυνατότητα εργασιών σε συνθήκες άκρας μυστικότητας» λένε οι ειδικοί.

Απ’ όλα αυτά είναι ξεκάθαρο, γράφει στο The National ο αναλυτής Ντέιβιντ Ρόθκοπφ, ότι «η Κίνα δεν θα προσποιείται πια πως είναι μόνο και ασιατική δύναμη αναδιπλωμένη στον εαυτό της» – κάτι εξάλλου που πιστοποιείται και από τη γενικότερη στρατιωτική παρουσία του πολεμικού της ναυτικού, τη δημιουργία της Asian Infrastructure Investment Bank και φυσικά του σχεδίου «Μία ζώνη, ένας δρόμος».

Σε αυτό το πλαίσιο το Τζιμπουτί παίζει ρόλο τραμπολίνο προς τη Μέση Ανατολή. Φιλοξενώντας – να σημειωθεί αυτό – ακόμη δυο βάσεις: μια αμερικανική και μια γαλλική.

Φωτό: Στρατιωτάκια ακούνητα, αγέλαστα κι έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο. Πηγή: Reuters/ Stringer

(από protagon.gr)