Στα 45-50 δολάρια αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του αργού το 2018 σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής οικονομικών της ΒΡ, Μπράιαν Γίλβαρι την Τρίτη. Παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να δώσει ώθηση στην τιμή προβαίνοντας σε μείωση της παραγωγής, οι ΗΠΑ λειτουργούν ως αντίρροπη δύναμη καθώς αυξάνουν την παραγωγή από σχιστόλιθο και επομένως συντηρούν τις υψηλές ποσότητες των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου

Στα 45-50 δολάρια αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του αργού το 2018 σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής οικονομικών της ΒΡ, Μπράιαν Γίλβαρι την Τρίτη.

Παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να δώσει ώθηση στην τιμή προβαίνοντας σε μείωση της παραγωγής, οι ΗΠΑ λειτουργούν ως αντίρροπη δύναμη καθώς αυξάνουν την παραγωγή από σχιστόλιθο και επομένως συντηρούν τις υψηλές ποσότητες των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Μετά από μια υποτονική αρχή φέτος, η παγκόσμια ζήτηση παρουσιάζει ανάκαμψη από το β' τρίμηνο του 2017 και οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,4-1,5 εκατομμύρια την ημέρα, σύμφωνα με τον κ. Γίλβαρι.

«Η παγκόσμια ζήτηση φαίνεται ισχυρή και οι τιμές θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα», ανέφερε.

Όλα αυτά ενώ οι τιμές ήταν στα 48 δολάρια στο α' εξάμηνο του 2017 και πλέον βρίσκονται λίγο κάτω από τα 53 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπομπ Ντάντλεϊ είχε αναφέρει ότι η αγορά αυτή τη στιγμή «είναι ισορροπημένη και η παραγωγή συνάδει με τη ζήτηση σε ημερήσια βάση».

Ενδεικτικό είναι ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στο «ταβάνι» των 50 δολαρίων.

Όπως τόνισε Ντάντλεϊ η BP σχεδιάζει τις κινήσεις της βάσει μιας μέσης τιμής στα 50 δολάρια το βαρέλι τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά, καθώς θα εξυγιαίνει τα βιβλία της, θα χρειαστεί τιμή μόνο 30 δολαρίων το βαρέλι για να καλύψει δαπάνες και μερίσματα.

(insider.gr)