Στη σύνταξη πολεοδομικού σχεδίου για την περιοχή που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, το οποίο θα υποβληθεί εντός του Αυγούστου στο πολεοδομικό Συμβούλιο, με προσδοκώμενη δημοσίευση του στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση, όπως τόνισε σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του σε σύσκεψη με φορείς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας

Στη σύνταξη πολεοδομικού σχεδίου για την περιοχή που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, το οποίο θα υποβληθεί εντός του Αυγούστου στο πολεοδομικό Συμβούλιο, με προσδοκώμενη δημοσίευση του στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση

Αυτό τόνισε σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του σε σύσκεψη με φορείς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι «κατ΄ αυτόν τον τρόπο, με τη μετακίνηση και κατεδάφιση των υφισταμένων εγκαταστάσεων, το υπό αναφορά παραλιακό μέτωπο θα είναι έτοιμο προς άμεση αξιοποίηση».

Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως ένα εκ των σημαντικότερων προβλημάτων που η Λάρνακα αντιμετωπίζει την κατεδάφιση και μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από μία από τις πλέον ελκυστικές παραλίες της επαρχίας.

«Όπως καλά γνωρίζετε η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προχώρησε στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες» ανέφερε προσθέτοντας πως «με συγκεκριμένες αποφάσεις, οριστικά τροχιοδρόμησε τον τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης, με την παρουσία των αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών και υγραερίου στην εν λόγω περιοχή».

«Ήδη», υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «υλοποιώντας την συγκεκριμένη απόφαση, τον Μάιο του 2017, ολοκληρώθηκε η αποξήλωση των δεξαμενών υγρών καυσίμων της εταιρείας του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών».

Αναφερόμενος στην κατεδάφιση και μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως και οι ίδιες οι εταιρείες αντιλαμβάνονται την ανάγκη μετακίνησης των εγκαταστάσεων τους.

Ανέφερε ταυτόχρονα πως πλείστες από αυτές έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για ανέγερση εγκαταστάσεων (χερσαίων και θαλάσσιων) στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού.

«Κυβέρνηση, δήμος Λάρνακος και Λιβαδιών σε πλήρη συντονισμό, προσπαθούν μέσα από διάλογο με τις ιδιωτικές εταιρείες, να επιτύχουν την μετακίνηση το συντομότερο δυνατόν», είπε ακόμα ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «μέσα στο ίδιο πλαίσιο και προς υποβοήθηση της μετακίνησης, η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στην κατασκευή της Α’ φάσης του οδικού δικτύου της νέας Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής Βασιλικού, συνολικού κόστους 17,5 εκατ. ευρώ, με έναρξη των κατασκευαστικών έργων στις αρχές του 2018».