Έντονος ανταγωνισμός αναμένεται να εκδηλωθεί κατά τη νέα δημοπρασία ΝΟΜΕ, καθώς η χαμηλή τιμή εκκίνησης πυροδοτεί το ενδιαφέρον της αγοράς
Έντονος ανταγωνισμός αναμένεται να εκδηλωθεί κατά τη δημοπρασία ΝΟΜΕ, την Πέμπτη, καθώς η χαμηλή τιμή εκκίνησης πυροδοτεί το ενδιαφέρον της αγοράς.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί με τους νέους όρους που εισηγήθηκε ο ΛΑΓΗΕ. Βασική αλλαγή είναι «η αναστολή της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων αγοράς υπό τη συνθήκη ικανοποίησης της ζητούμενης ποσότητας στο σύνολό της εκ μέρους των συμμετεχόντων, αρχής γενομένης από τη δημοπρασία της 19ης Ιουλίου και εφεξής».

Αυτή η αλλαγή έγινε καθώς στην προηγούμενη δημοπρασία ένας από τους συμμετέχοντες κατάφερε να αγοράσει λίγο πριν τη λήξη της δημοπρασίας πακέτα ηλεκτρισμού στην τιμή εκκίνησης, μία τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από αυτήν στην οποία αγόρασαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες.

Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε σε 32,05 ευρώ/MWh, έναντι 37,37 ευρώ στις προηγούμενες δημοπρασίες, αντανακλώντας κυρίως το χαμηλότερο κόστος δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί είναι 145Mwh/h.

Καθώς στη χονδρεμπορική αγορά η Οριακή Τιμή Συστήματος την προηγούμενη εβδομάδα (10/7-16/7) διαμορφώθηκε στα €56.19/MWh, αυξημένη κατά 21.28% από την μέση ΟΤΣ της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου και κατά 8.58% από την μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας, είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον για τη δημοπρασία θα είναι μεγάλο, καθώς και η ποσότητα είναι σχετικά μικρή.

'Ετσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η τελική τιμή να πλησιάσει πολύ το επίπεδο της τιμής εκκίνησης των προηγούμενων δημοπρασιών.

Πάντως, ο στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ φέτος στη λιανική αγορά (75%) δεν φαίνεται ρεαλιστικό να επιτευχθεί, καθώς είναι τώρα στο 85% περίπου. Γι' αυτό άλλωστε και η ΔΕΗ έχει υποβάλει το αίτημα να εξαιρείται από τον υπολογισμό των μεριδίων τόσο η Υψηλή Τάση (οι βιομηχανικοί καταναλωτές) όσο και τα ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή ο δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου).