Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι συζητήσεις της Energean Oil & Gas για την πώληση - «πακέτο», σε τρεις εταιρείες του ίδιου ομίλου, 39 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν
Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι συζητήσεις της Energean Oil & Gas για την πώληση - «πακέτο», σε τρεις εταιρείες του ίδιου ομίλου, 39 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν.

Τις διαπραγματεύσεις αποκάλυψε χθες με ανακοίνωση της προς το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ η -εισηγμένη- εταιρεία διύλισης και πετροχημικών Oil Refineries (ORL). Η ORL δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωση της το ενδεχόμενο τίμημα της συμφωνίας, αλλά είπε ότι η διάρκεια της μπορεί να είναι ως και 15 χρόνια.

Οι συνολικές ποσότητες που θα αφορά η συμφωνία προμήθειας, ανέρχονται συνολικά σε 39 bcm (17 για την ORL, 13 για την Israel Chemicals και 9 bcm για την OPC Rotem.)

Οι τρεις εταιρείες διαπραγματεύονται τη σύναψη μη δεσμευτικών μνημονίων κατανόησης για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Energean.

Εφόσον κλείσει αυτή η συμφωνία, θα πρόκειται για τη δεύτερη αντίστοιχη που κλείνει η ελληνική εταιρεία στο Ισραήλ για την προμήθεια ΦΑ στην ισραηλινή αγορά από τα υπεράκτια πεδία Τανίν και Καρίς. Στα τέλη Μαΐου είχε ανακοινωθεί η συμφωνία προμήθειας του ισραηλινού ομίλου Dalia, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο ηλεκτροπαραγωγό της χώρας, με 23 bcm.

Συνολικά, οι ποσότητες που θα διατεθούν ανέρχονται σε 62 bcm, δηλαδή λίγο πάνω από το 80% των απολήψιμων αποθεμάτων του Καρίς και του Τανίν.