Τα πρώτα κινεζικά στρατεύματα στην ΑφρικήΠαρότι υπερδύναμη, όσον αφορά και τη στρατιωτική ισχύ, έως σήμερα η νέα, σύγχρονη και υπερφιλόδοξη, Κίνα δεν είχε καμία υπερπόντια στρατιωτική βάση. Σύντομα, ωστόσο, αυτό πρόκειται ν’ αλλάξει. Προχθές, κινεζικά στρατεύματα αναχώρησαν από το λιμάνι του Τζαντσιάνγκ, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ στα νότια της χώρας, για να στελεχώσουν την πρώτη κινεζική βάση στην Αφρική
Τα πρώτα κινεζικά στρατεύματα στην ΑφρικήΠαρότι υπερδύναμη, όσον αφορά και τη στρατιωτική ισχύ, έως σήμερα η νέα, σύγχρονη και υπερφιλόδοξη, Κίνα δεν είχε καμία υπερπόντια στρατιωτική βάση. Σύντομα, ωστόσο, αυτό πρόκειται ν’ αλλάξει. Προχθές, κινεζικά στρατεύματα αναχώρησαν από το λιμάνι του Τζαντσιάνγκ, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ στα νότια της χώρας, για να στελεχώσουν την πρώτη κινεζική βάση στην Αφρική.

Ο τελικός προορισμός τους είναι το Τζιμπουτί. Η μικροσκοπική αυτή χώρα των ελάχιστα περισσότερων από ένα εκατομμύριο κατοίκων βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, ακριβώς απέναντι από την Υεμένη και σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές θαλάσσιες οδούς στον κόσμο. Είναι επίσης μια σχετικά σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή, γεγονός που εξηγεί γιατί στην επικράτειά της έχουν τις δικές τους βάσεις και η Γαλλία και η Ιαπωνία και, φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αφρική για την Κίνα είναι πολύτιμη- υπενθυμίζει το Quartz. Καταρχάς η χώρα του Δράκου έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις ανά την ήπειρο, με τις εταιρείες της συχνά να κυριαρχούν στην εξόρυξη φυσικών πόρων, την κατασκευή έργων υποδομής και την παραγωγή προϊόντων. Σύμφωνα με πρόσφατη καταμέτρηση, ο αριθμός των κινεζικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αφρική ανέρχεται σε 10.000, με τις περισσότερες να είναι σε γενικές γραμμές κερδοφόρες. 

Η μαύρη ήπειρος αποτελεί επίσης σημαντικό σταθμό και του μεγαλόπνοου project «Μια ζώνη, ένας δρόμος» με στόχο τη σύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη, την Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάποιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ήδη ότι η Κίνα ενεργεί σαν μια σύγχρονη αποικιοκρατική δύναμη. Πάντως το Τζιμπουτί, έπειτα από την άφιξη και την εγκατάσταση των Κινέζων, θα γίνει ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου θα συνυπάρχουν αμερικανικά και κινεζικά στρατεύματα. Όσον αφορά το τίμημα, ανέρχεται στα 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο για τους Κινέζους, έναντι 60 εκατ. δολαρίων που καταβάλλουν οι Αμερικανοί.

(protagon.gr/Quartz)