Έχει ωριμάσει το ενδιαφέρον και στις δύο χώρες για την κατασκευή του IGB, καθώς και του πλωτού τέρμιναλ LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, όπως επισήμαναν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Σόφια ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κ. Γιώργος Σταθάκης η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Τεμενούσκα Πέτκοβα. Μάλιστα, όπως τονίσθηκε στη συνάντηση, η προώθηση του κατασκευή του διασυνδετηρίου ελληνοβουλγαρικού αγωγού σημείωσε μεγάλη πρόοδο κατά τα τελευταία δύο χρόνια

Έχει ωριμάσει το ενδιαφέρον και στις δύο χώρες για την κατασκευή του IGB, καθώς και του πλωτού τέρμιναλ LNG ( FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, όπως επισήμαναν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Σόφια ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, κ. Γιώργος Σταθάκης η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Τεμενούσκα Πέτκοβα. Μάλιστα, όπως τονίσθηκε στη συνάντηση, η προώθηση του κατασκευή του διασυνδετηρίου ελληνοβουλγαρικού αγωγού σημείωσε μεγάλη πρόοδο κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η εταιρεία διαχείρισης του έργου ενημέρωσε τους δύο Υπουργούς ότι το τελευταίο market test θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όπως οι κκ. Σταθάκης και Πέτκοβα, ο αγωγός και το FSRU σχεδιάζεται να λειτουργήσουν συμπληρωτικά και με την ολοκλήρωση τους θα δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική αγορά, με θετικές επιπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου στην περιοχή. Εξάλλου, κοινή διαπίστωση των δύο Υπουργών, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Σόφια, η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πλέον γεγονός χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα.

Οι δύο Υπουργοί ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου από τους διευθύνοντες συμβούλους της διαχειρίστριας ελληνοβουλγαρικής εταιρείας ICGB Θεοντόρα Γκεοργκίεβα και Κωνσταντίνο Καραγιαννάκο. Πιο συγκεκριμένα:

-Επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η εξασφάλιση χρηματοδότησης από τα αντίστοιχα εθνικά ΕΣΠΑ.

-Το ερχόμενο φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο market test για την οριστική δέσμευση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που απαιτούνται για τη λειτουργία του έργου.

-Η αδειοδότηση βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και εκκρεμούν οι ρυθμιστικές αποφάσεις.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Σταθάκης και η κ. Πέτκοβα άνοιξαν τις εργασίες πολυμερούς συνάντησης για το έργο του πλωτού τέρμιναλ LNG, στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο και αυτού του έργου. Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του θα πρέπει να συμπίπτει με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του IGB, που τοποθετείται στις αρχές του 2020. Προς τούτο, οι εμπλεκόμενες εταιρίες παρουσίασαν οδικό χάρτη για την τεχνική και επενδυτική ωρίμανση του έργου.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.