Από την Tesla οι Μπαταρίες για τη Μεγαλύτερη Παγκοσμίως Μονάδα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Αυστραλία

Από την Tesla οι Μπαταρίες για τη Μεγαλύτερη Παγκοσμίως Μονάδα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Αυστραλία
energia.gr
Παρ, 7 Ιουλίου 2017 - 13:33
Η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, η πέμπτη μεγαλύτερη της χώρας με πληθυσμό 1,7 εκατ. κατοίκους, ανακοίνωσε ότι επέλεξε την Tesla του Elon Musk για να εγκαταστήσει τη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες σε κλίμακα δικτύου (grid-scale)

Η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, η πέμπτη μεγαλύτερη της χώρας με πληθυσμό 1,7 εκατ. κατοίκους, ανακοίνωσε ότι επέλεξε την Tesla του Elon Musk για να εγκαταστήσει τη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες σε κλίμακα δικτύου (grid-scale).

Η μονάδα θα «κουμπώσει» με ένα αιολικό πάρκο (Hornsdale Wind Farm), που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζέιμστάουν και την ανάπτυξη του οποίου έχει αναλάβει η γαλλική Neoen, σε ένα εγχείρημα που αποτελεί και ένα μεγάλο τεστ για την αξιοπιστία των ΑΠΕ και τη χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας σε μαζική κλίμακα. 

Η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας είναι πρωτοπόρος στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, ενώ το «λουκέτο» σε μονάδες καύσης άνθρακα έχει οδηγήσει σε ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση και μεγάλη άνοδο των τιμών.

Η αποθηκευτική δυναμικότητα του έργου ανέρχεται σε 129 MWh, που επαρκεί για την ηλεκτροδότηση περίπου 30.000 κατοικιών, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της Tesla στο Reuters.

Η Tesla έχει δεσμευθεί και δημοσίως δια στόματος Elon Musk, ότι θα παραδώσει την μπαταρία, ισχύος 100 MW, εντός 100 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με το δίκτυο, διαφορετικά αν δεν προλάβει την προθεσμία θα την παραδώσει δωρεάν!

Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το σύστημα θα είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως project αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες ιόντων λιθίου, ξεπερνώντας τη μονάδα 80 MWh στο Οντάριο της Καλιφόρνια, που έχει επίσης προμηθεύσει η Tesla. 

Ένα ακόμα μεγάλο project, στην Αυστραλία, της τάξεως των 100 MWh, σχεδιάζει η Πολιτεία της Βικτόρια. Αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο ως τον ερχόμενο Ιανουάριο.