Εμπλοκή φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί για τη νέα δημοπρασία ΝΟΜΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 12 Ιουλίου, καθώς εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις για τη νέα χαμηλότερη τιμή εκκίνησης που πρότεινε η ΡΑΕ
Εμπλοκή φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί για τη νέα δημοπρασία ΝΟΜΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 12 Ιουλίου, καθώς εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις για τη νέα χαμηλότερη τιμή εκκίνησης που πρότεινε η ΡΑΕ.

Στη γνωμοδότηση της η ΡΑΕ προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες τιμή εκκίνησης στα 32,05 ευρώ/MWh, έναντι 37,37 ευρώ που ήταν στις δύο προηγούμενες δημοπρασίες. Η νέα τιμή αντανακλά κατά κύριο λόγο τις χαμηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, τα οποία στην spot αγορά κυμαίνονται στα επίπεδα των 5 ευρώ/τόνος περίπου.

Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή, η πλευρά της ΔΕΗ φέρεται να εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για τη νέα τιμή. Σημειώνεται ότι στο πρώτο φετινό τρίμηνο, η επιβάρυνση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας της επιχείρησης, από τη διαφορά της τιμής εκκίνησης έναντι της ΟΤΣ ανήλθε σε 21,8 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι με τη νέα τιμή εκκίνησης να είναι 5 ευρώ χαμηλότερα, η επιβάρυνση αυξάνεται περαιτέρω. Την εβδομάδα 26/6 - 2/7 η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος ανήλθε στα €53.48/MWh, αυξημένη κατά 15.43% από την μέση ΟΤΣ της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου και κατά 5.17% από την μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι με τη νέα τιμή θα ενισχυθεί σημαντικά το ενδιαφέρον των εναλλακτικών προμηθευτών, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο το άνοιγμα της αγοράς.

Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά της δημοπρασίας, αν σήμερα δεν εκδοθεί με σημερινή ημερομηνία στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας με την οποία προσδιορίζεται η νέα τιμή εκκίνησης, τότε ενδέχεται να υπάρξει μία ολιγοήμερη αναβολή.

Σημειώνεται ότι δεν έχει ουσιαστικά απομείνει επαρκές χρονικό διάστημα ώστε εκτός από το ΦΕΚ, να εγκριθούν οι όροι της δημοπρασίας από τη ΡΑΕ και οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία να λάβουν τις εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες.