Ο φιλόδοξος στόχος της Βρετανίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από το μισό μέσα σε 13 χρόνια, κινδυνεύει να εκτροχιαστεί επειδή η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται επάνω στις πολιτικές ενέργειας, προειδοποιούν στελέχη της εν λόγω βιομηχανίας

Ο φιλόδοξος στόχος της Βρετανίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερο από το μισό μέσα σε 13 χρόνια, κινδυνεύει να εκτροχιαστεί επειδή η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται επάνω στις πολιτικές ενέργειας, προειδοποιούν στελέχη της εν λόγω βιομηχανίας.

Έρευνα που πραγματοποίησε το Energy Institute, το σώμα επαγγελματιών του τομέα ενέργειας της χώρας, αποκάλυψε πως τα τέσσερα πέμπτα των μελών του πιστεύουν ότι η Βρετανία πορεύεται αυτή τη στιγμή προς την αποτυχία, όσον αφορά στο στόχο που έχει τεθεί για το 2030.

«Το αίσθημα στα μέλη μας είναι πως η πολιτική ενέργειας είναι ‘"στην παύση’" και οι υπουργοί χρειάζεται να πατήσουν το "play’"», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος του Energy Institute, Louise Kingham. 

Η λίστα των αποφάσεων που καθυστερεί να πάρει η βρετανική κυβέρνηση περιλαμβάνει έναν διαγωνισμό πολλών εκατομμυρίων στερλινών για την οικοδόμηση εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, καθώς και το αν θα κλείσει μία συμφωνία επιχορήγησης για μια πρωτοποριακή παλιρροϊκή λιμνοθάλασσα στο Σουόνσι.

Το σχέδιο της χώρας για το πώς θα επιτύχει το στόχο του 2030 για μείωση εκπομπών ρύπων μέχρι και 57% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, έχει πλέον «καθυστερήσει πολύ», πρόσθεσε η Kingham.

Στο μεταξύ, η αποχώρηση του υπουργού Ενέργειας Nick Hurd θεωρείται πλήγμα για το σχέδιο «Clean Power Plan». «Για να μείνουμε στη σωστή πορεία (αφοσιωμένοι στους στόχους για τους ρύπους) υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημοσιευθεί», προειδοποίησε ο Jim Skea, διευθυντής του ινστιτούτου, αναφερόμενος στο κείμενο που ακόμη είναι άφαντο.

Παράλληλα, η ετήσια έκθεση του σώματος με τίτλο «Energy Barometer», επισημαίνει πως το Brexit αποτελεί νέα «ουσιαστική ανησυχία» για περαιτέρω μεταβλητότητα.

Ωστόσο, η ανησυχία των ειδικών για τις πολιτικές ενέργειας φαίνεται πως έχει ελαττωθεί λίγο σε σχέση με πέρυσι, όταν η βιομηχανία ταλαιπωρούνταν από έναν καταιγισμό αλλαγών αφότου οι Συντηρητικοί βρέθηκαν στην εξουσία το 2015 και «πετσόκοψαν» προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας, αποθήκευσης άνθρακα και ενεργειακής απόδοσης, επισημαίνει ο Guardian.

Ακόμη κι έτσι, η απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από την Euratomθεωρείται «απόλυτα αρνητική» εξέλιξη για νέα σχέδια πυρηνικής ενέργειας, περιλαμβανομένου του εργοστασίου στο Χίκλι Πόιντ του Σόμερσετ. Σχεδόν τα τέσσερα πέμπτα των μελών του Energy Institute πιστεύουν πως η απόφαση παράλληλα θα επηρεάσει και τη βρετανική εφοδιαστική αλυσίδα.