Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει αυξηθεί η παραγωγή αργού στη Λιβύη, καθώς η συμφωνία με τη γερμανική Wintershall συνέβαλε στην επανάληψη των εργασιών σε τουλάχιστον δύο μεγάλα πεδία

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει αυξηθεί η παραγωγή αργού στη Λιβύη, καθώς η συμφωνία με τη γερμανική Wintershall συνέβαλε στην επανάληψη των εργασιών σε τουλάχιστον δύο μεγάλα πεδία.

Η παραγωγή ανέρχεται πλέον κοντά στα 900.000 βαρέλια/ημέρα, από 700.000 στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, όταν είχε ανέλθει σε 1,13 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Αυξημένη παραγωγή υπάρχει και στην περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα στη χώρα, Sharara, όπου πλησιάζει τα 270.000 βαρέλια/ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη, όπως και η Νιγηρία, έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για τη μείωση της παραγωγής. Στόχος της χώρας είναι η αύξηση της παραγωγής σε 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως τα τέλη Ιουλίου.

Καθώς η Λιβύη αντλεί περισσότερο αργό, αναζωπυρώνονται και οι ανησυχίες στην αγορά για την υπερπροσφορά πετρελαίου. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα εκ νέου σε χαμηλό 7μήνου.