Γ.Περιστέρης:Η Ελλάδα Πρέπει να Εξασφαλίσει την Έγκαιρη και Ισότιμη Συμμετοχή της στην Επανάσταση της Καθαρής Ενέργειας

Γ.Περιστέρης:Η Ελλάδα Πρέπει να Εξασφαλίσει την Έγκαιρη και Ισότιμη Συμμετοχή της στην Επανάσταση της Καθαρής Ενέργειας
energia.gr
Τρι, 30 Μαΐου 2017 - 11:03
«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει, πρέπει να προηγηθεί, για να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας» τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της εταιρείας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. 

Κατά την ομιλία του ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι η στρατηγική της εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση της καθαρής ενέργειας, επανάσταση η οποία προχωρεί, όπως σημείωσε. 

«Όσοι προς στιγμήν πίστεψαν ότι η εκλογή Τραμπ θα ανέτρεπε τον ρου της ιστορίας δοκίμασαν ένα σοκ όταν είδαν παγκόσμιους κολοσσούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ακόμα και το κάρβουνο, να προτρέπουν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο να μην εγκαταλείψει την συμφωνία των Παρισίων» ανέφερε.

«Την ίδια στιγμή», προσέθεσε, «οι επενδύσεις και οι καινοτομίες που εξελίσσονται όλο και ταχύτερα σε πολλαπλούς τομείς - αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο - διασφαλίζουν ότι η επανάσταση επιταχύνεται». 

Όπως επισήμανε ο κ. Περιστέρης, ήδη σε πολλούς τομείς οι ΑΠΕ είναι πλέον  ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους, αφού και η καμπύλη καινοτομίας τους είναι ακόμα σχετικά νέα, με πολλές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης, αλλά και η αύξηση του μεγέθους της αγοράς αυτής οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατά συνέπεια σε όλο και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις.

Μάλιστα, σημείωσε, «με την αναγκαία άρση των φανερών και κρυφών επιδοτήσεων που μειώνουν τεχνητά το κόστος των συμβατικών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας, όπως αποδεικνύουν άλλωστε μελέτες έγκυρων παγκόσμιων οργανισμών (IEA, Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.), οι ΑΠΕ θα διεισδύσουν ακόμη ταχύτερα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και θα μπορέσουν σε συνθήκες διαφανούς και ισότιμου ανταγωνισμού να προσπορίσουν σε αυτήν πλήρως τα οφέλη τους (οικονομικά, περιβαλλοντικά, απασχόλησης, ασφάλειας εφοδιασμού, κ.ά.)». 

«Στην άρση των στρεβλώσεων αυτών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, «που διέπουν την ενεργειακή αγορά παντού, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει, πρέπει να προηγηθεί, για να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας».

Αναξιοποίητο δυναμικό 10.000 MW στο Αιγαίο

Ο κ. Περιστέρης ανέφερε ακόμα ότι αν και η χώρα μας δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής ώστε να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης της καθαρής ενέργειας, έχει όμως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, καθώς και ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο & υπεράκτιο). 

Το δυναμικό αυτό εκτιμάται ότι που ξεπερνά τα 10.000 MW και, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Περιστέρης, «αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε». 

Όπως σημείωσε, «το παράδειγμα της επένδυσής μας στη βραχονησίδα του Άι Γιώργη δείχνει το δρόμο».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Περιστέρης, τόνισε: «Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Εμείς είδαμε την ευκαιρία αυτή από πολύ νωρίς, εδώ και κοντά δύο δεκαετίες και σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη στην αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Είμαστε ταυτόχρονα στην κατάλληλη θέση στην σωστή στιγμή, για την επόμενη μέρα της επανάστασης της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα.»