Οι κλάδοι των εισηγμένων εταιρειών κοινής ωφελείας (ΔΕΚΟ) και των πετρελαϊκών εταιρειών καταγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις, κατά 35,89% και 32,79% αντίστοιχα, από το ξεκίνημα του 2017. Δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη αν σκεφτούμε ότι οι εισηγμένες εταιρείες που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο είναι στην πρώτη ζήτηση από ξένα χαρτοφυλάκια, αφού το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης

Οι κλάδοι των εισηγμένων εταιρειών κοινής ωφελείας (ΔΕΚΟ) και των πετρελαϊκών εταιρειών καταγράφουν τις υψηλότερες αποδόσεις, κατά 35,89% και 32,79% αντίστοιχα, από το ξεκίνημα του 2017. Δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη αν σκεφτούμε ότι οι εισηγμένες εταιρείες που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο είναι στην πρώτη ζήτηση από ξένα χαρτοφυλάκια, αφού το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, πρόκειται να διατεθούν, μέσω Χρηματιστηρίου, το 35% των Ελληνικών Πετρελαίων, το 17% της ΔΕΗ, το 23% της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και το 11% της ΕΥΔΑΠ. Συνεπώς παραμένει μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από ξένους ομίλους.

Ο κλάδος πετρελαίου και αερίου, με απόδοση 32,79% από τις 31 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι και 25 Mαΐου 2017, που εκπροσωπείται από τις 2 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες (ΕΛΠΕ και Motor Oil) αποτυπώνει στο ταμπλό θεμελιώδη μεγέθη. Θυμίζουμε ότι το 2016 και οι δύο πέτυχαν ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και έχουν αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία τους. H επίδοση των διυλιστηρίων της χώρας το 2016 αποκτά ξεχωριστή σημασία διότι επιτεύχθηκε σε μια από τις πιο εχθρικές οικονομικές συγκυρίες στην Ελλάδα. Οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές για ΦΠΑ, εταιρικό φόρο και φόρο μερισμάτων στην Ελλάδα το 2016 ήταν 24%, 29% και 15% αντίστοιχα και αποτελούν τον υψηλότερο συνδυασμό φόρων που έχει επιβληθεί σε ανώνυμες εταιρείες από το 2000 και μετά.

Στην τρίτη θέση με τις καλύτερες αποδόσεις βρίσκεται ο κλάδος των βιομηχανικών προϊόντων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις του έχουν καταφέρει να αυξήσουν τον δείκτη εξωστρέφειας και να επηρεάζονται ολοένα και λιγότερο από την ασταθή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του κλάδου των βιομηχανικών προϊόντων μέσα από πολυετή προγράμματα μείωσης των λειτουργικών τους εξόδων έχουν καταφέρει να μειώσουν τον δανεισμό τους και να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους.

Ακολουθεί σε απόδοση ο τραπεζικός κλάδος (+15,07%), μια εξέλιξη απόλυτα προβλέψιμη αφού οι τράπεζες επέστρεψαν σε κερδοφόρο πορεία το 2016. Ωστόσο το θέμα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τις τράπεζες καθώς θα πρέπει να έχουν περιορίσει τα δάνεια τουλάχιστον κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018 για να μη χρειασθούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις οι οποίες θα αγγίξουν και τους καταθέτες.

Ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας με απόδοση 11,98% από το ξεκίνημα της χρονιάς δείχνει να ανακάμπτει ύστερα από χρόνια υφεσιακής πορείας. Χαμηλότερη απόδοση της τάξεως του 5,04% εμφανίζει ο κλάδος του εμπορίου. Πρόκειται για τις εταιρείες που επηρεάζονται περισσότερο από την υφεσιακή εικόνα της εγχώριας οικονομίας. Η κάθετη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης έχει προκαλέσει υστέρηση στους τζίρους των επιχειρήσεων που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στη χαμηλή ζήτηση με προσφορές προς τους καταναλωτές.

Τα καλά νέα πάντως για όλους τους κλάδους είναι ότι έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης, οι εταιρείες όχι μόνο έχουν προσαρμοστεί στα δύσκολα αλλά έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν σε κάθε νέα εκδοχή επιδείνωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με δεδομένο ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα απελευθερώσει δυνάμεις με την επαναξιολόγηση του ελληνικού ρίσκου, η εταιρική κερδοφορία μπορεί να βρει εκ νέου καταλύτες βελτίωσης. Αν η εσωτερική αγορά δείξει αύξηση της ζήτησης, οι εταιρείες θα έχουν τον πρώτο λόγο στο να αυξήσουν τα μερίδιά τους χωρίς να μειώσουν τα περιθώρια της κερδοφορίας τους.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")