Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι φιλοξενεί στα εδάφη της ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ισχυρισμός αυτός έχει κάτι παραπάνω από γεωγραφική διάσταση: η ρωσική κυβέρνηση κατέχει σημαντικά μερίδια σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Ρίξτε μια ματιά σε πέντε από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του Κρεμλίνου

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι φιλοξενεί στα εδάφη της ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ισχυρισμός αυτός έχει κάτι παραπάνω από γεωγραφική διάσταση: η ρωσική κυβέρνηση κατέχει σημαντικά μερίδια σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Ρίξτε μια ματιά σε πέντε από τις μεγαλύτερες συμμετοχές του Κρεμλίνου.

Gazprom: το 50,2% ανήκει στην κυβέρνηση της Ρωσίας

Η εδρεύουσα στη Ρωσία Gazprom είναι η εταιρεία φυσικού αερίου που διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον πλανήτη. Τους 12 μήνες έως τις 7 Απριλίου του 2017 η εταιρεία συσσώρευσε έσοδα άνω των 90 δισ. δολαρίων. Και με συμμετοχή 50,2%, η ρωσική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Gazprom.

Sberbank: το 52,3%ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Η Sberbank, η οποία ιδρύθηκε από τον Τσάρο Νικόλαο Α' το 1841, αντιπροσωπεύει το 1/3 του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας. Ισχυρίζεται ότι προσφέρει απασχόληση και εισόδημα για 1 στις 150 οικογένειες της Ρωσίας. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας διαθέτει μερίδιο 52,3% στην εταιρεία.

Rosneft: το 50% ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας

Ο κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosneft συνδέεται στενά με τη ρωσική κυβέρνηση: τα κεντρικά του γραφεία είναι στη Μόσχα, κοντά στο Κρεμλίνο. Ο διευθύνων σύμβουλος, Igor Sechin, αποκαλείται ο "de facto αναπληρωτής" του Ρώσου Προέδρου. Και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας, μία οντότητα που κάποτε διαχειριζόταν τα ομοσπονδιακά ακίνητα, διακρατά μερίδιο 50%στην εταιρεία.

VTB: το 60,9% ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας της Ρωσίας (μια οντότητα που κάποτε διαχειριζόταν τα ομοσπονδιακά ακίνητα) διαθέτει πλειοψηφικό μερίδιο, 60,9%, στην VTB Bank, έναν τραπεζικό κολοσσό που εδρεύει στη Μόσχα. Η τράπεζα, στις θυγατρικές της οποίας περιλαμβάνεται η Τράπεζα της Μόσχας, βρέθηκε στο στόχαστρο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ για τον τρόπο που η Ρωσία αντιμετώπισε την κρίση την Ουκρανία.

Rosseti: το 60,9% ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας

Η εταιρεία ενέργειας Rosseti ιδρύθηκε το 2008 και έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Ρωσία, καθώς διαχειρίζεται 2,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα γραμμών ηλεκτροδότησης. Ο μεγαλύτερος μέτοχός της είναι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας της Ρωσίας, ένας κυβερνητικός φορέας που έχει στην κατοχή του το επιβλητικό μερίδιο 72,9% στην Rosseti.

(από www.capital.gr)