Υφυπουργός Οικονομίας: Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες και Ενέργεια οι Τρεις Τομείς Άμεσης Οικονομικής Συνεργασίας και Επενδύσεων Από την Κίνα

Υφυπουργός Οικονομίας: Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες και Ενέργεια οι Τρεις Τομείς Άμεσης Οικονομικής Συνεργασίας και Επενδύσεων Από την Κίνα
energia.gr
Πεμ, 18 Μαΐου 2017 - 15:53
Μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια είναι οι τρεις τομείς όπου, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, θα υπάρξει άμεση οικονομική συνεργασία και προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων

Μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια είναι οι τρεις τομείς όπου, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, θα υπάρξει άμεση οικονομική συνεργασία και προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.

Αυτό δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους, σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας υπογραμμίζοντας τη σημασία που απέδωσαν οι κινέζοι στο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Όπως είπε χαρακτηριστικά "η Κίνα έδειξε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της για οικονομική επέκταση προς τη Δύση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων".

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέρος από αυτά τα 40 δισ. δολάρια που πρόκειται να επενδύσει μέσα στην επόμενη τριετία η Κίνα διεκδικούν και οι Ελληνικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες συνεργασίας αυτή του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group ύψους 3 δις. ευρώ στον τομέα της ενέργειας και της Forthnet με την ZTE που αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως στο πλαίσιο των επαφών που έγιναν στην Κίνα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, υποδομών, δικτύων και κατασκευών αλλά και τουρισμού και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ευκαιρία που ανοίγεται είναι διπλή γιατί πέρα από επενδύσεις στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Κίνα. Ταυτόχρονα τόνισε ότι ανοίγεται ο δρόμος συνεργασιών στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα προσκομμάτων από το πολιτικό ή το νομοθετικό περιβάλλον της ΕΕ, ανέφερε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφέροντα και δυνητικές συνεργασίες με την Κίνα. Έτσι εκτίμησε ότι μπορούν να υπάρξουν συνέργειες με καλή θέληση για την υπερπήδησή των νομοθετικών κωλυμάτων. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο του διάμεσου στην προσέγγιση ΕΕ - Κίνας.