Συμφωνία από Σαουδική Αραβία και Ρωσία για την Επέκταση της Μείωσης Παραγωγής Αργού ως τον Μάρτιο του 2018

Συμφωνία από Σαουδική Αραβία και Ρωσία για την Επέκταση της Μείωσης Παραγωγής Αργού ως τον Μάρτιο του 2018
energia.gr
Δευ, 15 Μαΐου 2017 - 08:26
Σαουδική Αραβία και Ρωσία συμφώνησαν να παρατείνουν την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της προσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών

Σαουδική Αραβία και Ρωσία συμφώνησαν να παρατείνουν την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της προσφοράς πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών.

Ο επόμενος γύρος της μείωσης την παραγωγή πετρελαίου θα υλοποιηθεί υπό τους ίδιους όρους με την υπάρχουσα συμφωνία, δήλωσαν οι υπουργοί Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, Χαλίντ αλ-Φαλίχ και Αλεξάντερ Νόβακ, σε κοινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε μετά την ενημέρωση, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου στο μέσο επίπεδο της (τελευταίας) )πενταετίας, ενώ εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα έχουν την υποστήριξη κι άλλων παραγωγών-χωρών για την παράταση εφαρμογής του προγράμματος μείωσης.

Το πρόγραμμα αυτό, που εφαρμόζεται σήμερα προβλέπει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια, στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017.

Τα νέα για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, είχαν νωρίτερα σήμερα ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών κατά 1,7% στις ασιατικές αγορές.

Συγκεκριμένα, το Μπρεντ ενισχύθηκε κατά 82 σεντς ή 1,6% στα 51,66 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό (WTI) κατά 82 σεντς ή 1,7% στα 48,67 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, τα παγκόσμια διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά το 1/3 από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση στο Reuters πηγής του ΟΠΕΚ.

Η μείωση των αποθεμάτων αποτελεί πρακτική ένδειξη ότι το πρόγραμμα μείωσης της παραγωγής πετρελαίου που εφαρμόζουν οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία βοήθησε στη μείωση της υπερπροσφοράς αργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.