Αν και οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται ελαφρώς σήμερα, η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονη ανησυχία της επιβράδυνσης της ζήτησης και της ισχυρής ανόδου της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα του ΟΠΕΚ να αποκαταστήσει την ισορροπία της

Αν και οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται ελαφρώς σήμερα, η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με την έντονη ανησυχία της επιβράδυνσης της ζήτησης και της ισχυρής ανόδου της παραγωγής αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ που έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα του ΟΠΕΚ να αποκαταστήσει την ισορροπία της.

Τα συμβόλαια του αργού Brent αυξάνονται κατά 20 σεντ στα 49,54 δολ. το βαρέλι, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας των 49,18 δολαρίων το βαρέλι, ενώ τα futures αργού στις ΗΠΑ σημειώνουν άνοδο κατά 21 σεντς στα 46,64 δολάρια το βαρέλι.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία για την παραγωγή αργού πετρελαίου και τα αποθέματα καθώς και οι μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση του ΟΠΕΚ και την ΕΙΑ των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, θα προσφέρουν μια πιο λεπτομερή εικόνα για το πόσο γρήγορα μειώνονται τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου.

Τα υψηλά αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι προσδοκίες των καταναλωτικών δαπανών έφθασαν σε χαμηλά επίπεδα τριετίας τον περασμένο μήνα και οι πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Στις ανησυχίες της αγοράς, έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα και η πτώση των εισαγωγών εμπορευμάτων στην Κίνα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ο μεγαλύτερος καταναλωτής πρώτων υλών.

Παρόλο που ο ΟΠΕΚ έχει δεσμευτεί να μειώσει την παραγωγή του, η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από 10% από τα μέσα του 2016 σε 9,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κοντά στην συνολική παραγωγή της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας .

Ο κορυφαίος εξαγωγέας και ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα κάνει "ό, τι χρειάζεται" για να αποκαταστήσει την ισορροπία της αγοράς η οποία έχει χτυπηθεί από την υπερπροσφορά για περισσότερα από δύο χρόνια.

(www.iforex.gr)