Την συνεχιζόμενη τάση απόσυρσης των μεγάλων πετρελαϊκών από τα στοιχεία ενεργητικού που κατέχουν σε πεδία ασφαλτικής άμμου στον Καναδά καταγράφει στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)

Την συνεχιζόμενη τάση απόσυρσης των μεγάλων πετρελαϊκών από τα στοιχεία ενεργητικού που κατέχουν σε πεδία ασφαλτικής άμμου στον Καναδά καταγράφει στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Όπως σημειώνει ο ΙΕΑ, η αμερικανική πετρελαϊκή ConocoPhillips, σε μία κίνηση-έκπληξη, ανακοίνωσε, στα τέλη Μαρτίου, ότι έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων με την καναδική Cenovus για την πώληση το μερίδιο ύψους 50% που διαθέτει στην κοινοπραξία που ελέγχει τα πεδία ασφαλτικής άμμου του Foster Creek και της Christina Lake. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η πώληση του μεγαλύτερου μέρους των πεδίων φυσικού αερίου που κατέχει στο δυτική Βαθιά Καναδική Λεκάνη ( Canada Deep Basin).

Η ConocoPhillips θα διατηρήσει το μερίδιο, ύψους 50%, που κατέχει στις ασφαλτικές άμμους του Surmont, καθώς και το πεδίο μη συμβατικού πετρελαίου στο Blueberry- Montney. Όπως αναφέρει η Cenovus σε ανακοίνωσή της, η όλη συναλλαγή, ύψους 13,3 δις δολ., περιλαμβάνει στοιχεία ενεργητικού που αναμένεται να παραγάγουν εφέτος 298 χιλ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Ο Οργανισμός επισημαίνει, εξάλλου, ότι πολλές εταιρείες με έδρα εκτός Καναδά, όπως η Shell, η Statoil και η Total, έχουν μειώσει, τα τελευταία χρόνια, την έκθεσή τους σε asset που αφορούν ασφαλτικές άμμους, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για την οικονομική βιωσιμότητα των επενδύσεων αυτών εξαιτίας των χαμηλών τιμών, των υψηλών εκπομπών τους σε άνθρακα, αλλά και της προσπάθειάς τους να μειώσουν τα χρέη τους. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ΙΕΑ, βρέθηκαν πρόθυμοι αγοραστές ανάμεσα σε καναδικούς ομίλους, όπως η Suncor, η Canadian Natural Resources και η Cenovus.

Ειδικότερα, η Shell έχει θέσει ως στόχο, για τη διετία 2016-18, την πώληση περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 30 δις δολ., ενώ μόνο τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την έξοδό της από τα περισσότερα εν λειτουργία πρότζεκτ ασφαλτικής άμμου που διαθέτει στον Καναδά, μετά από τη συμφωνία πώλησης του μεριδίου που κατέχει το πρότζεκτ Athabasca Oil Sands Project στην Canadian Natural Resources έναντι 7,25 δις δολ. Η Shell θα πωλήσει τις μη ενεργοποιηθείσες άδειες εκμετάλλευσης πεδίων ασφαλτικής άμμου που διαθέτει σήμερα στον δυτικό Καναδά, καθώς και τις εγκαταστάσεις μετατροπής ασφαλτικής άμμου σε συμβατικό αργκό στο Scotford Upgrader και το πρότζεκτ δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακας ( CCS) Quest, αν και μπορεί να ανταλλάξει το μερίδιο που έχει αγοράσει στην Marathon Oil Canada Operations έναντι του μεριδίου 20% στο Scotford και το Quest. Πρόκειται, επίσης, να πωλήσει το μερίδιο ύψους 60% που κατέχει στο AOSP, γνωστό και ως Shell Albian Sands, που αποτελείται από τα ορυχεία στο Jackpine και τον ποταμό Muskeg River, το πεδίο βαρέως πετρελαίου στο the Cliffdale και τα asset στο σύμπλεγμα του ποταμού Peace, στα οποία περιλαμβάνεται και το Carmon Creek. Μολονότι ο πετρελαϊκός κολοσσός αποσύρεται γενικά από τις ασφαλτικές άμμους, θα διατηρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στα πεδία σχιστολιθικού πετρελαίου στο Duvernay και το Montney, καθώς και το μερίδιό της στο διυλιστήριο του Scotford και στις γειτονικές πετροχημικές εγκαταστάσεις. Επίσης, εξετάζει σχέδια κατασκευής μία μεγάλης εξαγωγικής μονάδας LNG στην καναδική πολιτεία της Βρετανικής Κολομβίας.