Πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι αναμένεται να ανέλθουν ως το τέταρτο τρίμηνο του έτους οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Citigroup

Πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι αναμένεται να ανέλθουν ως το τέταρτο τρίμηνο του έτους οι τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Citigroup.

Σε σημείωμα με ημερομηνία 17 Απριλίου οι αναλυτές της Citi επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι αν και αναμένεται αύξηση της αμερικανικής παραγωγής αργού λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών, οι περικοπές στην παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τους εταίρους τους εκτός καρτέλ θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση αυτής της αύξησης τους επόμενους έξι με εννέα μήνες.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι τους πρέπει να επεκτείνουν τη συμφωνία περικοπής της παραγωγής αργού ως τα τέλη του 2017, σημειώνουν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση της Ρωσίας στη συμφωνία.

Η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου οδήγησε και σε ένα «αναπόφευκτο ξεπούλημα», σύμφωνα με την Citi, καθώς η παραγωγή - ρεκόρ του ΟΠΕΚ το δ΄τρίμηνο του 2016 και τα αποθέματα από πλωτές εγκαταστάσεις μετακινήθηκαν προς αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην ξηρά.


Παρόμοια σχόλια έκανε πρόσφατα και η Goldman Sachs, υπενθυμίζει σε σχετικό δημοσίευμα το Bloomberg, συνιστώντας «περισσότερη υπομονή» στην αγορά, καθώς τα υψηλά αποθέματα που περιορίζουν την άνοδο των τιμών, σταδιακά θα αρχίσουν να μειώνονται. 

«Με την επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 και την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων, περιμένουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο», αναφέρουν οι αναλυτές της Citi

Ωστόσο, προσθέτουν, η αυξημένη προσφορά που υπήρξε το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είναι τώρα «ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από την αγορά» και ενδεχόμενη αποτυχία για την επέκταση της συμφωνίας θα στείλει τις τιμές αρκετά χαμηλότερα, προσθέτουν. 

Σύμφωνα με την Citi, η μέση τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) αναμένεται να διαμορφωθεί στο δ΄τρίμηνο στα 62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 65 δολάρια/βαρέλι.

Νωρίτερα σήμερα, το WTI υποχωρούσε κατά 30 σεντς στα 52,35 δολάρια και το Μπρεντ ήταν χαμηλότερα κατά 35 σεντς στα 55,01 δολάρια.