Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017, εμφανίζοντας επιβράδυνση για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στην έκθεση για την αγορά πετρελαίου μηνός Απριλίου. Στην έκθεση ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η νέα πρόβλεψη βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εξαιτίας της ασθενέστερης του αναμενομένου ζήτησης του α΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017, εμφανίζοντας επιβράδυνση για δεύτερη συνεχή χρονιά, όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στην έκθεση για την αγορά πετρελαίου μηνός Απριλίου. Στην έκθεση ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η νέα πρόβλεψη βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εξαιτίας της ασθενέστερης του αναμενομένου ζήτησης του α΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους. Βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή ήταν τα χαμηλότερα κέρδη στην Ρωσία και την Ινδία, καθώς και η ασθενέστερη συγκυρία στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι αυτή σημείωσε κάμψη κατά 755 χιλ. βαρέλια την ημέρα το Μάρτιο καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες τόσο εντός όσο και εκτός OPEC μείωσαν τις επιδόσεις τους και βελτίωσαν τη συμμόρφωσή τους προς την συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου. Η συνολική παραγωγή στις χώρες εκτός OPEC αναμένεται να αυξηθεί και πάλι, παρ’ όλ’ αυτά, με αναμενόμενη αύξηση για το 2017 τα 485 χιλ. βαρέλια την ημέρα, μετά από μία πτώση της τάξης των 790 χιλ. βαρελιών την ημέρα πέρυσι.

Ειδικότερα για την παραγωγή αργού του OPEC, η έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει ότι σημείωσε κάμψη κατά 365 χιλ. βαρέλια ημερησίως το Μάρτιο, φτάνοντας συνολικά τα 31.68 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κυρίως εξαιτίας απωλειών σε Νιγηρία, Λιβύη – αμφότερες εξαιρέθηκαν της συμφωνίας για τις περικοπές στην παραγωγή – και Σαουδική Αραβία. Η παραγωγή του OPEC για το πρώτο τρίμηνο του 2017 άγγιξε συνολικά τα 31,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτω κατά 240 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοστώσεων του α΄τριμήνου. Βάσει του προγράμματος, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί στα 32,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξέλιξη που συνεπάγεται περαιτέρω μείωση στα παγκόσμια αποθέματα αργού αν ο OPEC συνεχίσει την συνεπή τήρηση της συμφωνίας.

Αναφορικά με τα βιομηχανικά αποθέματα αργού στις χώρες του ΟΟΣΑ, αυτά σημείωσαν μία σχετική κάμψη το Φεβρουάριο και προβλέπεται να σημειώσουν ακόμη μεγαλύτερη το Μάρτιο. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης αύξησης που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο, ο Οργανισμός υπολογίζει ότι τα αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 38μ5 εκατ. βαρέλια (425 χιλ. βαρέλια την ημέρα) κατά το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οριακά αποθέματα που αποθηκεύονταν σε πλωτά μέσα ή σε μικρότερες εγκαταστάσεις μειώθηκαν κατά 325 χιλ. βαρέλια την ημέρα την ίδια περίοδο.

Οι τιμές του αργού, το Μάρτιο, σημείωσαν πτώση κατά πάνω από 3 δολ. το βαρέλι, ωστόσο αυξήθηκαν κατά 5 δολ. το βαρέλι τον Απρίλιο. Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου περιέκοψαν τις μακροπρόθεσμες καθαρές τοποθετήσεις τους σε future πετρελαίου κατά 200 εκατ. βαρέλια το Μάρτιο εν μέσω πτώσης των τιμών. Οι τιμές του προϊόντος έδειξαν μικρά σημάδια ανόδου κατά την περίοδο της συντήρησης των εγκαταστάσεων διύλισης.

Μετά την σχεδόν στάσιμη επίδοση του τομέα της διύλισης το πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, η παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους προβλέπεται, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, να αυξηθεί, σε ετήσιο επίπεδο, κατά 1,15 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η ζήτηση αργού εκ μέρους των διυλιστηρίων αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ανάμεσα στο Μάρτιο και τον Ιούλιο, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να προέρχεται από τα διυλιστήρια της Λεκάνης του Ατλαντικού και της Μέσης Ανατολής.