Το 2018 θα εισαχθεί το target model ώστε να μεταβληθεί το πλαίσιο των απόλυτα ρυθμισμένων τιμών ή μια ατελή λειτουργία της αγοράς ενέργειας, δήλωσε ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τις μεταρρυθμίσεις

Το 2018 θα εισαχθεί το target model ώστε να μεταβληθεί το πλαίσιο των απόλυτα ρυθμισμένων τιμών (ΑΠΕ) ή μια ατελή λειτουργία της αγοράς ενέργειας, δήλωσε ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το euro2day.gr, o κ. Σταθάκης δεν αναφέρθηκε στο θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, αλλά υποστήριξε ότι στον ενεργειακό τομέα και τις υποδομές είναι σαφές το στίγμα της κυβέρνηση, κάτι, που, όπως είπε, φάνηκε στον ΑΔΜΗΕ «όπου καταφέραμε να βρεθεί λύση με το 51% να παραμένει στο Δημόσιο».

Ο υπουργός μίλησε για τα σχέδια να εισαχθεί μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας, οι«ενεργειακοί συνεταιρισμοί» με στόχο άμεση συσχέτιση παραγωγής και κατανάλωσης. Είναι ένα μοντέλο που υπάρχει στο εξωτερικό, στη Γερμανία καλύπτει το 20% του ενεργειακού τομέα, τόνισε.

Μιλώντας ευρύτερα για το θέμα των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι ο όρος έχει ιστορία 25 ετών. Ταυτίστηκε με συγκεκριμένη μορφή αλλαγών με την έννοια ότι έχει σαφές στίγμα: αγορά εργασίας με απορρύθμιση, αγορά προϊόντων με εισαγωγή ανταγωνιστικών συνθηκών και άρση εμποδίων και μαζικό κύμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Πρέπει να επαναξιολογήσουμε το σχήμα. Να κάνουμε αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά και να προστατευτούμε από μεταρρυθμίσεις που απέτυχαν παταγωδώς, σημείωσε.

Η μεταρρύθμιση που έχει στο επίκεντρο την αντιπαράθεση κράτους - αγοράς αποτυγχάνει, τόνισε. Μεταξύ απορρύθμισης και επαναρύθμισης η δεύτερη έννοια είναι αυτή που πρέπει να επιδιωχθεί.

Αναφερόμενος σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, είπε:

* Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Είμαστε στο τελικό στάδιο.

* Δημόσιες συμβάσεις: Δημιουργήθηκε ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τον τρόπο που προχωρούν οι διαγωνισμοί, απόλυτα ηλεκτρονικά και με διάφανους κανόνες. Αυξάνει ο ανταγωνισμός με τη συμμετοχή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

* Απλοποίηση αδειοδοτήσεων. Σήμερα μεγάλο μέρος της διαδικασίας γίνεται με απλή γνωστοποίηση και μειώνεται ο αριθμός των χαρτιών που απαιτείται σε κάθε περίπτωση. Ταυτόχρονα ενισχύεται ο εκ των υστέρων έλεγχος.

*Χωρικός σχεδιασμός. Το κενό με το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες πρέπει να κλείσει.