Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης με επίκεντρο το θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, βρέθηκε και χθες στο επίκεντρο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν τον ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκη να ορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών

Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης με επίκεντρο το θέμα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, βρέθηκε και χθες στο επίκεντρο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το σκηνικό της κόντρας μεταφέρθηκε στη Βουλή, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος για την ενέργεια, στο οποίο προτείνει, μεταξύ άλλων, συμβάσεις παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ,

Την έντονη αντίδραση του κ. Φάμελου, προκάλεσαν οι κατηγορίες κυρίως της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ότι η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί στη διαπραγμάτευση, θα οδηγήσει στην επιβολή νέων σκληρών μέτρων.

"Ναι, πράγματι διαπραγματευόμαστε σκληρά, διότι κάποιοι εισάγουν ζητήματα εκτός της συμφωνίας, αλλά κυρίως διότι το 2014 η χώρα ήταν εκτός συμφωνίας", τόνισε ο κ. Φάμελος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: "Δεν έχετε καταθέσει καμία άλλη πρόταση εθνικής διαπραγμάτευσης, πλην αυτής που κάνουμε. Αν έχετε κάτι άλλο να προτείνετε εκτός από τις κορώνες του αντιπροέδρου της ΝΔ, να το πείτε εδώ. Ξεπερνώ εκφράσεις για αυτοτρολάρισμα και αυτογελοιοποίηση, γιατί εκθέτουν αυτούς που τις εκφέρουν".

Απαντώντας στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλου, που υποστήριξε ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα φέρει και άλλα σκληρά μέτρα, ο κ. Φάμελλος αντέτεινε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπογράψει νέα βάρη για τον ελληνικό λαό.

"Ο κ. Τόμσεν ζητά τα νέα μέτρα από το 2015. Δεν τα πήραμε και συνεχίζει να τα ζητά", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Ο αν. ΥΠΕΝ απάντησε ακόμα και στις αιχμές που άφησαν για κατάρρευση της ΔΕΗ, οι εισηγητές της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, αντιτείνοντας ότι "δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση, αυτοί που με τις πολιτικές τους οδήγησαν στο ξεπούλημα της".

"Οι υπουργοί που υπέγραψαν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα των ιδιοκτησιακών στοιχείων της μας κουνάνε το δάχτυλο ενώ ξέρουν ότι ισχύει το αντίθετο. Μας κατηγορούν γιατί δεν υιοθετήσαμε αυτό που οι ίδιοι είχαν παραδώσει", επεσήμανε ο κ. Φάμελλος ενώ διαβεβαίωσε ότι κανένα θέμα δεν υπάρχει για την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

"Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές. Η εργασία διασφαλίζεται από αυτή την κυβέρνηση", υπογράμμισε.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, είχε υποστηρίξει ότι η εθνική οικονομία κινδυνεύει από την "ανεύθυνη, εμμονική και ιδεοληπτική" πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, και ότι η ΔΕΗ καταρρέει, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μην πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι στηρίζουν την ίδια "αντιλαϊκή" πολιτική στα ενεργειακά ζητήματα, "πάντα σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ", που έχει στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Πιέσεις σε Σταθάκη για σφικτό χρονοδιάγραμμα

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν τον ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκη να ορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των σχετικών διαδικασιών. Όπως γράφει σε σημερινό  σχόλιο το energia.gr,  το ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει οριστικοποίηση της διαδικασίας και του τρόπου που θα υλοποιηθεί η πώληση των μονάδων σε 1,2 ή 3 «πακέτα» μέχρι τον προσεχή Ιούλιο. 

Μέσα στον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ θα πρέπει να πραγματοποιήσει market test για την καταγραφή του ενδιαφέροντος και βάση των αποτελεσμάτων να καθορίσει τον αριθμό και τη σύνθεση των «πακέτων» που θα βγουν σε διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι το ποιες μονάδες θα πουληθούν θα καθοριστεί εν πολλοίς από τους επενδυτές, σε αντίθεση με το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» (που έχει προταθεί από τους πιστωτές προ τριετίας για πώληση του 30% του δυναμικού της ΔΕΗ).

Βάσει του νέου σχεδιασμού των πιστωτών, και αφού ολοκληρωθεί ο καθορισμός των προς πώληση μονάδων, η ΔΕΗ θα πρέπει να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών μέχρι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και εν συνεχεία κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μέσα στον Φεβρουάριο του 2018. Το δε χρονοδιάγραμμα που έχουν καταθέσει οι θεσμοί προβλέπει υπογραφή των συμβάσεων αγοροπωλησίας μέχρι τον Μάρτιο του 2018