Εντείνονται οι Πιέσεις για την Πώληση Μονάδων της ΔΕΗ - Στις Βρυξέλλες ο Γ.Σταθάκης

Εντείνονται οι Πιέσεις για την Πώληση Μονάδων της ΔΕΗ - Στις Βρυξέλλες ο Γ.Σταθάκης
του Γιώργου Κωστούλα
Τετ, 22 Μαρτίου 2017 - 08:01
Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά θέματα της β΄αξιολόγησης, με επίκεντρο τις πιέσεις των θεσμών για να προχωρήσει άμεσα η πώληση μονάδων της ΔΕΗ
Στις Βρυξέλλες συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά θέματα της β΄αξιολόγησης, με επίκεντρο τις πιέσεις των θεσμών για να προχωρήσει άμεσα η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, από το Βερολίνο όπου μίλησε σε εκδήλωση της γερμανικής κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση, πήγε στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει από κοντά τις διαπραγματεύσεις. Χθες, μάλιστα δημοσιοποιήθηκε και η απόφαση του ΥΠΕΝ με την οποία ορίζεται ο Μιχάλης Νικολακάκης, ως εμπειρογνώμονας του υπουργείου σε θέματα διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, για συμμετοχή του σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις, στις Βρυξέλλες, για τις εργασίες των Euroworking Groups.

Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η ελληνική ομάδα θα μείνει στις Βρύξελλες μέχρι την Πέμπτη. 

Οι θεσμοί πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πώληση σε δύο ή τρία «πακέτα» (του 40% των) λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ζητούν να διερευνήσει το ενδιαφέρον της αγοράς (market test) τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά να προχωρήσει στη διαδικασία πώλησης μονάδων οι οποίες είναι ελκυστικές για τους επενδυτές, μέχρι το α΄εξάμηνο του 2018.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να αποφύγει τον ορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την πώληση μονάδων και να αξιολογηθούν τα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (ΝΟΜΕ κτλ.) προς τα τέλη του έτους.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αν η κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει κάποιους από τους στόχους της στα άλλα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης, όπως το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ίσως αποδεχθεί να υπαναχωρήσει από τις θέσεις περί μη πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, επικαλούμενη την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας, αλλά και την έρευνα της DG Comp για ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι ανησυχίες και για τη ρευστότητα της Επιχείρισης. Χθες, η διοίκηση της ΔΕΗ διέψευσε τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ για ενδεχόμενα προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού από τον Ιούνιο και μετά, ωστόσο είναι γεγονός ότι, γενικότερα, η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας εξυπηρετεί όποιες από τις υποχρεώσεις της δεν είναι ανελαστικές με μεγάλες δυσκολίες.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ είναι στην τελική ευθεία, καθώς υπάρχει σύγκλιση στα περισσότερα ζητήματα μεταξύ ΔΕΗ και τραπεζών. «Αγκάθι» παραμένει ο όρος που φέρεται να θέτουν οι τράπεζες περί επιστροφής του 1/3 του δανείου εντός του 2017.