Αδειάζουν τα ταμεία του ISIS; Αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Και γιατί συμβαίνει; Επειδή η τρομοκρατική οργάνωση χάνει εδάφη. Και η απώλεια αυτή ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή: «Λιγότερες πόλεις, σημαίνει λιγότεροι φόροι. Και λιγότερα εδάφη σημαίνει λιγότερες πετρελαιοπηγές»

Αδειάζουν τα ταμεία του ISIS; Αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Και γιατί συμβαίνει; Επειδή η τρομοκρατική οργάνωση χάνει εδάφη. Και η απώλεια αυτή ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή: «Λιγότερες πόλεις, σημαίνει λιγότεροι φόροι. Και λιγότερα εδάφη σημαίνει λιγότερες πετρελαιοπηγές».

Από το 2014, το ISIS έχει χάσει τα μισά του εδάφη του (το 30% στη Συρία και το 62% στο Ιράκ) και πολλούς από τους μαχητές του, αλλά κυρίως έχει χάσει πολλές πετρελαιοπηγές (το 2014 ήλεγχε 60), χάρις στις οποίες έκανε λαθρεμπόριο αργού. Για να αντιμετωπίσουν τη μείωση των εσόδων, οι τζιχαντιστές υιοθέτησαν ένα… πρόγραμμα λιτότητας: «Μείωσαν τους μισθούς των μαχητών, αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων τους, ενώ έθεσαν προς πώληση ακόμη και τους αιχμάλωτους πολέμου. Παράλληλα υπερφορολόγησαν τους πολίτες στους πόλεις που τους έχουν απομείνει».

Μάταια. Γιατί πατήρ πάντων πόλεμος. Αλλά μήτηρ πάντων η οικονομία.

Φωτό: Πετρελαιοπηγές καίγονται, άνθρωποι το σκάνε. Μοσούλη, Νοέμβριος ‘16. Πηγή: Reuters/Sergey Ponomarev

(πηγή:Il Sole 24 Ore / από protagon.gr)