Με ετήσιο ρυθμό 2% προβλέπει η Shell ότι θα αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση αερίου από το 2015 έως το 2030, ενώ για το LNG ο ρυθμός προβλέπεται τουλάχιστον διπλάσιος – 4 με 5%. Αυτό αναφέρει η έκθεση του πετρελαϊκού κολοσσού για την παγκόσμια αγορά LNG, που εκδίδεται εφέτος για πρώτη φορά και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα

Με ετήσιο ρυθμό 2% προβλέπει η Shell ότι θα αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση αερίου από το 2015 έως το 2030, ενώ για το LNG ο ρυθμός προβλέπεται τουλάχιστον διπλάσιος – 4 με 5%.

Αυτό αναφέρει η έκθεση του πετρελαϊκού κολοσσού για την παγκόσμια αγορά LNG, που εκδίδεται εφέτος για πρώτη φορά και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα.

Ειδικότερα, η Shell αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση LNG έφτασε τα 265 εκατ. τόνους το 2016, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών 500 εκατομμυρίων κατοικιών σε ηλεκτρισμό για ένα έτος.

Η εταιρεία τονίζει ότι πολλοί περίμεναν ότι η αύξηση της ζήτησης υπερκαλυπτόταν από νέες προμήθειες σε LNG.

Ωστόσο, τελικά η αύξηση της ζήτησης παρέμεινε σε ρυθμό ανάλογο με την αύξηση της προσφοράς κυρίως λόγω της μεγαλύτερης του αναμενομένου ζήτησης στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, η οποία απορρόφησε την αύξηση στην προσφορά ποσοτήτων LNG από την Αυστραλία.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του LNG Outlook της Shell, o Maarten Wetselaar, Διευθυντής του Ολοκληρωμένου Τομέα Φυσικού Αερίου και Νέων Μορφών Ενέργειας της εταιρείας, σημειώνει: «Το παγκόσμιο εμπόριο LNG το 2016 επέδειξε, για άλλη μια φορά, ευελιξία, ανταποκρινόμενο στις ελλείψεις προμηθειών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και στην ζήτηση σε αναδυόμενες αγορές».

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα και η Ινδία, που αναμένεται να συνεχίσουν να οδηγούν την αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση LNG, ήταν οι δύο αγορές με τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση του προϊόντος, καθώς οι εισαγωγές τους το 2016 αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 11,9 εκατ. τόνους.

«Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τις συνολικές εισαγωγές LNG της Κίνας στα 27 εκατ. τόνους το 2016 και της Ινδίας στα 20 εκατ. τόνους», όπως επισημαίνει το LNG Outlook της Shell.

Επίσης, η Shell σημειώνει ότι, κατά το 2015, άλλες έξι χώρες ξεκίνησαν εισαγωγές LNG, εξέλιξη που οδήγησε αύξηση της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης το 2016. Πρόκειται για την Κολομβία, την Αίγυπτο, τη Τζαμάικα, την Ιορδανία, το Πακιστάν και την Πολωνία, οι οποίες ξεκίνησαν πρόπερσι τις εισαγωγές LNG, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των χωρών σε 35, ενώ στις αρχές του τρέχοντος αιώνα, οι χώρες που εισήγαν LNG ανέρχονταν περίπου σε 10.

Ειδικότερα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Πακιστάν περιλαμβάνονταν ανάμεσα στους γρηγορότερα αναπτυσσόμενους εισαγωγείς LNG στον κόσμο το 2016. Εξαιτίας τοπικών ελλείψεων σε προμήθειες φυσικού αερίου, οι χώρες αυτές εισήγαγαν συνολικά 13,9 εκατ. τόνους LNG τη χρονιά που πέρασε.

Όπως τονίζει η Shell, η αύξηση του εμπορίου LNG έχει συμβάλει στην κάλυψη της ζήτησης σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εγχώριες αγορές φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προμήθειες.

«Επίσης, το εμπόριο LNG αλλάζει ώστε να καλύψει τις ανάγκες των αγοραστών, περιλαμβάνοντας βραχυπρόθεσμα συμβόλαια για μικρότερες ποσότητες με μεγαλύτερους βαθμούς ευελιξίας. Μερικοί αναδυόμενοι αγοραστές LNG έχουν πιο ανταγωνιστικά επίπεδα πιστώσεων σε σχέση με παραδοσιακούς αγοραστές», παρατηρεί η Shell στην έκθεσή της.

Η πετρελαϊκή, τέλος, προσθέτει ότι θεωρεί πως θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις από τη βιομηχανία για την κάλυψη της όλο και μεγαλύτερης ζήτησης, η αύξηση της οποίας θα προέλθει, μετά το 2020, κυρίως από τις αγορές της Ασίας.