Στα μέσα του 2018 τοποθετείται η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και η μετάβαση στο νέο ευρωπαϊκό μοντέλο -στόχο της αγοράς ηλεκτρισμού, target model, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους διευθύνοντες συμβούλους του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη

Στα μέσα του 2018 τοποθετείται η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και η μετάβαση στο νέο ευρωπαϊκό μοντέλο -στόχο της αγοράς ηλεκτρισμού, target model, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους διευθύνοντες συμβούλους του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη.

Τα κείμενα και οι κώδικες για το νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς καταρτίζονται σε συνεργασία με το ινστιτούτο JRC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένεται να είναι έτοιμα το φθινόπωρο, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΛΑΓΗΕ και του ΧΑ για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου αναφορικά με τη νέα αγορά ηλεκτρισμού, η οποία θα αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα, της υποχρεωτικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (mandatory pool) και του ΗΕΠ (Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός).

Αγορές
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα αποτελείται από τέσσερις αγορές, την Προθεσμιακή, την Προ-ημερήσια, την Ενδο-ημερήσια και την Αγορά Εξισορρόπησης.

Στόχος είναι, όπως δήλωσε ο κ. Φιλίππου, η οριοθέτηση των δύο βασικών πυλώνων, των πράξεων που ρυθμίζονται από την αγορά και των ενισχύσεων και κρατικών παρεμβάσεων που υπαγορεύουν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που οφείλει να παρέχει η εν λόγω αγορά, όπως η προώθηση των ΑΠΕ, η κοινωνική πολιτική, οι πρωτοβουλίες για τη μη διασυνδεδεμένα νησιά κλπ.

Σε δεύτερη φάση πάντως στην αγορά θα περάσει και η ενέργεια που εγχέουν οι ΑΠΕ στο σύστημα, καθώς και οι δευτερογενείς πράξεις οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού που διεξάγει η ΔΕΗ, τα ΝΟΜΕ (προθεσμιακά προϊόντα).Στόχος είναι η αγορά σταδιακά να απαλλαγεί από τα μεταβατικά σχήματα και τους διάφορους ρυθμιστικούς μηχανισμούς, που συχνά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Φιλίππου και να λειτουργήσει ένα σύστημα που θα διασφαλίζει τις συναλλαγές και τη ρευστότητα - γι΄αυτό και προβλέπεται εγγυοδοσία για τους συμμετέχοντες.

Η αγορά θα υποστηρίζεται από σύγχρονα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνίας.

Συναλλαγές
Όπως δήλωσαν οι κ.κ. Φιλίππου και Λαζαρίδης, το επιχειρησιακό σχέδιο που ετοιμάζουν προβλέπει και τη δημιουργία δύο εταιρειών, ενός clearing house που θα έχει την ευθύνη της εκκαθάρισης των συναλλαγών, των διακανονισμών και της διαχείρισης κινδύνου και μίας εταιρίας για τη τεχνική υποστήριξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.Στο clearing house είναι πιθανόν να συμμετέχει και ο ΑΔΜΗΕ. Επίσης εξετάζεται η συνεργασία με τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, τα Βαλκάνια και την Ιταλία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη δημιουργία των περιφερειακών αγορών ηλεκτρισμού. Αλλωστε η σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του target model, μαζί με την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας, καθώς και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 22/02/2017)