Χρονιά-ρεκόρ σε πολλά επίπεδα ήταν το 2016 για τα Ελληνικά Πετρέλαια, δηλώνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός. Η διεύρυνση των εξαγωγών, η ανάπτυξη δικτύων υποστήριξης στη λιανική σε νέες αγορές, όπως η Τουρκία και άλλες χώρες, οι συνεργασίες με τρίτες εταιρείες είναι μονόδρομος, τονίζει, και αποκαλύπτει ότι το 2018 θα ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο. Προαναγγέλλει πιθανές εξαγορές στον χώρο των ΑΠΕ και αφήνει διάφορα ενδεχόμενα ανοικτά όσον αφορά τα μερίδια των ΕΛΠΕ σε ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ

Χρονιά-ρεκόρ σε πολλά επίπεδα ήταν το 2016 για τα Ελληνικά Πετρέλαια, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός. 

Η διεύρυνση των εξαγωγών, η ανάπτυξη δικτύων υποστήριξης στη λιανική σε νέες αγορές, όπως η Τουρκία και άλλες χώρες, οι συνεργασίες με τρίτες εταιρείες είναι μονόδρομος, τονίζει, και αποκαλύπτει ότι το 2018 θα ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο. 

Προαναγγέλλει πιθανές εξαγορές στον χώρο των ΑΠΕ και αφήνει διάφορα ενδεχόμενα ανοικτά όσον αφορά τα μερίδια των ΕΛΠΕ σε ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ. 

Οι εκτιμήσεις για ενδεχόμενα απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών στον Πατραϊκό Κόλπο, έχουν εξάψει τις προσδοκίες. Πότε ξεκινά η επόμενη φάση των ερευνών και ποια είναι τα σχέδιά σας για τις έρευνες υδρογονανθράκων;

Για να μπορείς να μιλήσεις με ασφάλεια για αποθέματα πετρελαίου, πρέπει να έχεις προχωρήσει στις γεωτρήσεις. Στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες, έχει γίνει και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων, σκοπεύουμε το 2018 να ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση. Γενικά, μας ενδιαφέρει η έρευνα σε όλη την περιοχή από το Ιόνιο ως νότια της Κρήτης και περιμένουμε να υπογράψουμε τις παραχωρήσεις στο «οικόπεδο 2» στα Δυτικά της Κέρκυρας, όπου συνεργαζόμαστε με την Edison και την Total, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σε Αρτα -Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο. Οσον αφορά, τα θαλάσσια μπλοκ στον Θερμαικό Κόλπο και το Θρακικό Πέλαγος, μπορώ να πω ότι δεν είναι η άμεση προτεραιότητά μας, αλλά δεν εγκαταλείπουμε και τα συμφέροντά μας. Είμαστε σε συζητήσεις με πολλούς διεθνείς ομίλους, καθώς για όλα τα έργα στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε συνεργασίες με εξειδικευμένες πετρελαϊκές εταιρείες.

Σχεδιάζετε να προχωρήσετε σε έρευνες για κοιτάσματα και στο εξωτερικό, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν τα ΕΛΠΕ;

Η προτεραιότητά μας είναι η διερεύνηση στον ελληνικό χώρο, για τον οποίο επί τόσα χρόνια ακούγονται πολλά. Εχουν γίνει έρευνες στο παρελθόν και πιστεύω ότι πρέπει τώρα με τα μέσα που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία να γίνουν νέες έρευνες, να ολοκληρωθούν και να φτάσουμε σε συμπεράσματα, για να ξεκαθαρίσει η κατάτασταση. Πρέπει να τελειώνουν οι μύθοι.

Το 2016 έκλεισε με εξαγωγές-ρεκόρ για τον όμιλο. Οι εξαγωγές παραμένουν προτεραιότητά σας και για το 2017;

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός των ΕΛΠΕ είναι αυτονόητος. Αλλωστε η κατάσταση στην εγχώρια αγορά και οι αλλαγές που συντελούνται, όπως για παράδειγμα η μείωση του μεριδίου των βενζινών, η μείωση στις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης, υποχρεωτικά μας οδηγούν στις εξαγωγές και στόχος μας είναι να τις διευρύνουμε περισσότερο. Οι εξαγωγές μας υποστηρίζονται και από δίκτυα στη λιανική στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Στα Σκόπια, για παράδειγμα, αν λειτουργήσει ο αγωγός που συνδέσει την ΟΚΤΑ με τις εγκαταστάσεις μας στη Θεσσαλονίκη και υπάρχουν πθανότητες για αυτό, η αγορά θα ανεβει. Δίκτυα διαθέτουμε και στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία κ.λπ. Διερευνούμε και άλλες αγορές της περιοχής, στη ΝΑ Μεσόγειο και στη Β. Αφρική και εξετάζουμε διάφορες μορφές συνεργασίας για τη λιανική αγορά σε χώρες όπως η Τουρκία κ.ά.

Οσον αφορά στην προμήθεια πετρελαίου στόχος μας είναι η διεύρυνση της γκάμας των προμηθευτών με περισσότερους άμεσους παραγωγούς. Πρόσφατα κλείσαμε συμφωνία προμήθειας με την αιγυπτιακή ΕGPC, στο πλαίσιο των ανάλογων συνεργασιών που έχουμε με την ιρανική NIOC, τη ρωσική Rosneft και την ιρακινή Somo. Στην προμήθεια αργού επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα χαρτοφυλάκιο 50% από παραγωγούς και 50% από traders. Στην εσωτερική αγορά, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει, στόχος είναι να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση και να αυξήσουμε τα μερίδιά μας.

Σύντομα ο όμιλος πρόκειται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016. Τι θα πρέπει να περιμένουμε;

Τα αποτελέσματά μας, που θα ανακοινωθούν στις 23 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι το 2016 ήταν μία χρονιά ρεκόρ σε πολλά επίπεδα. Τα ΕΛΠΕ θα εμφανίσουν ιστορικό υψηλό στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία διαμορφώνονται πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ, με παράλληλο ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών. Παρά τα προβλήματα ήταν μία καλή χρονιά για μας, γιατί δουλέψαμε σωστά με σύστημα, οργάνωση και στόχους. Ένα στοιχείο που μας ενδιαφέρει πολύ είναι να μειώσουμε το κόστος του δανεισμού, γιατί ο όμιλος τα προηγούμενα χρόνια είχε προβεί σε μεγάλες επενδύσεις, της τάξης των 3 δισ. ευρώ, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με δανειακά κεφάλαια. Πέρυσι, καταφέραμε με την έκδοση του ομολόγου των 375 εκατ. ευρώ να πετύχουμε επιτόκιο στο 4,875%, από το 8% του προηγούμενου δανεισμού και καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά το κόστος. Η μείωση του κόστος του δανεισμού κάτω από το 5% και η σταδιακή αποπληρωμή του χρέους είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες.

Τέλος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει για παράδειγμα ενδιαφέρον για τα χαρτοφυλάκια πελατών που σχεδιάζει να θέσει προς πώληση η ΔΕΗ;

Eίναι πρωίμο ακόμα να μιλήσουμε για το τι θα κάνουμε, όταν η ΔΕΗ προχωρήσει στις διαδικασίες αυτές. Πρέπει να πω όμως ότι είμαστε ανοικτοί στις συζητήσεις και στον διάλογο για το άνοιγμα της αγοράς, όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν. Μας ενδιαφέρει επίσης η επέκτασή μας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Εξετάζουμε συνεργασίες, που θα μπορούσαμε να συνάψουμε με τρίτες εταιρείες, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την αύξηση του χαρτοφυλακίου μας, γιατί μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε γρήγορα, δεδομένου ότι το νέο σύστημα, με τους διαγωνισμούς για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ, θέτει περιορισμούς.

'Εχουν αποφασίσει τα ΕΛΠΕ, τι θά κάνουν με τα μετοχικά τους μερίδια στον ΔΕΣΦΑ και στη ΔΕΠΑ;

Σαφώς και ο όμιλος θα είναι παρών στη νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης, φαντάζομαι ένα νέο διαγωνισμό, που θα ξεκινήσει το Δημόσιο για τον ΔΕΣΦΑ. Θα χρειαστεί πάντως απόφαση της γενικής συνέλευσης των ΕΛΠΕ για να προχωρήσουμε, σε ό,τι αφορά το μερίδιό μας και με βάση τα συμφέροντά μας θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις. Υπάρχει, βλέπετε, και ο πήχυς της τάξης των 220 εκατ. ευρώ για το 35% της συμμετοχής μας στον ΔΕΣΦΑ, από τον προηγούμενο διαγωνισμό.

Oσον αφορά στη ΔΕΠΑ, εντός των επόμενων εβδομάδων θα προσλάβουμε σύμβουλο για να προσεγγίσει συνολικά τη θέση μας στο φυσικό αέριο, να διερευνήσει τι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα αυτό, πώς εξελίσσεται η αγορά και πώς διαμορφώνεται η θέση της ΔΕΠΑ στο νέο περιβάλλον. Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35%. Σήμερα δεν πουλάμε, η αγορά του φυσικού αερίου μας ενδιαφέρει σε πολλά επίπεδα και θα διερευνήσουμε σε συνεργασία με τον σύμβολο, κάθε δυνατότητα που παρουσιάζεται.

(*Τη συνέντευξη πήρε η Μανταλένα Πίου)