Η Saudi Arabian Oil, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, επέλεξε τέσσερις τράπεζες ως συμβούλους στην πρώτη πώληση ομολόγων, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται για τη διάθεση ως του 5% του μετοχικού της κεφαλαίου μέσα στην επόμενη χρονιά, με την αξία του πακέτου των μετοχών να εκτιμάται στα 100 δισ. δολάρια

Η Saudi Arabian Oil, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, επέλεξε τέσσερις τράπεζες ως συμβούλους στην πρώτη πώληση ομολόγων, σύμφωνα με δύο πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν την υπόθεση.

Η Saudi Aramco διάλεξε την τοπική μονάδα της HSBC Holdings και την Riyad Capita lγια να τη βοηθήσουν να πουλήσει ισλαμικά ομόλογα (sukuk) πριν τα τέλη Ιουνίου, είπαν οι πηγές.

Η NCB Capital και Alinma Investment επίσης συμμετέχουν στη συμφωνία μετά την οποία ενδέχεται να ακολουθήσει πώληση ομολόγων σε δολάρια, επεσήμαναν δύο άλλες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Τα sukuk αποτελούν μέρος των σχεδίων της Saudi Aramco να συγκεντρώσει φέτος μέχρι και 10 δισ. δολάρια από την πώληση ομολόγων, όπως είπε μία από τις πηγές .

Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχει σχολιάσει ακόμα τις πληροφορίες.

Παράλληλα, η Aramco προετοιμάζεται για την πώληση μετοχών της στο ευρύ επενδυτικό κοινό (IPO) μέσα στο 2018. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει να πουλήσει λιγότερο από το 5% της εταιρίας, ενώ η αξία της IPO εκτιμάται στα 100 δισ. δολάρια.

Το ποσό αυτό, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα την καταστήσει τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά στην ιστορία, εξαλείφοντας το ρεκόρ των 25 δισ. δολαρίων που συγκέντρωσε ο κινεζικός κολοσσός Alibaba το 2014.