Ιράν: Η Gazprom Περιλαμβάνεται στις Εταιρείες που Πληρούν τα Κριτήρια Συμμετοχής στους Νέους Διαγωνισμούς Υδρογονανθράκων

Ιράν: Η Gazprom Περιλαμβάνεται στις Εταιρείες που Πληρούν τα Κριτήρια Συμμετοχής στους Νέους Διαγωνισμούς Υδρογονανθράκων
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 4 Ιανουαρίου 2017 - 16:54
Η ρωσική Gazprom περιλαμβάνεται στις ξένες ενεργειακές εταιρείες που κρίθηκε ότι πληρούν τα κριτήρια για συμμετοχή στους διεθνείς διαγωνισμού για τα συμβόλαια πετρελαίου και αερίου που θα απονείμει η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η τελευταία μέσω της ιστοσελίδας της

Η ρωσική Gazprom περιλαμβάνεται στις ξένες ενεργειακές εταιρείες που κρίθηκε ότι πληρούν τα κριτήρια για συμμετοχή στους διεθνείς διαγωνισμού για τα συμβόλαια πετρελαίου και αερίου που θα απονείμει η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν ( NIOC), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η τελευταία μέσω της ιστοσελίδας της.

Στη λίστα που δημοσίευσε η NIOC περιλαμβάνονται τα ονόματα και άλλων μεγάλων ενεργειακών ομίλων από όλον τον κόσμο, όπως της ισπανικής CEPSA, της κινεζικής CNPC, της ιταλικής Eni, της ρωσικής Lukoil, της αυστριακής OMV, της μαλαισιανής Petronas, της αμερικάνικής Shell και της γαλλικής Total.

Στόχος της Τεχεράνης είναι να αναζωογονήσει τους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων χάρη στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπεγράφη πέρυσι τον Ιούλιο.

Τα νέα πρότζεκτ θα ανατεθούν με βάση το νέο μοντέλο συμβολαίων πετρελαίου, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο του Ιράν τον περασμένο Αύγουστο και που υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Με το νέο μοντέλο ενθαρρύνεται η συμμετοχή διεθνών εταιρειών με στόχο να υπερκαλυφθούν τα κενά της εσωτερικής αγοράς αλλά και να αποκτηθεί εξελιγμένη τεχνογνωσία ώστε να βελτιωθεί η εξόρυξη σε ήδη υπάρχοντα πεδία.

Όπως αναφέρει η NIOC στην ιστοσελίδα της, το Ιράν έχει στόχο να αναθέσει νέα πρότζεκτ στις εταιρείες που έχουν κριθεί ότι πληρούν τα κριτήρια μέσω της νέας μορφής πετρελαϊκών συμβολαίων και τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ισχύοντα συμβόλαια που στηρίζονται στο μοντέλο των συμφωνιών επαναγοράς. Στο πλαίσιο των συμφωνιών αυτών η κυβέρνηση συμφωνεί στον να αποδίδει στις εταιρείες με τις οποίες συνάπτει συμβόλαια να τους καταβάλει το αντίτιμο για το σύνολο του όγκου της παραγωγής τους βάσει μίας συμφωνημένης τιμής, επεξηγεί η NIOC στη σχετική ανάρτηση.

«Ωστόσο, στο εξής, η NIOC θα προχωρήσει στη σύσταση κοινοπραξιών για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου με διεθνείς εταιρείες και οι οποίες θα πληρώνονται με μερίδιο επί της παραγωγής», διευκρινίζει η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν.