Οι μέτοχοι της Tesla Motors ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την εξαγορά της SolarCity. Η εξαγορά της εταιρείας φωτοβολταϊκών σηματοδοτεί την είσοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Motors και στην αγορά «καθαρής ενέργειας»

Οι μέτοχοι της Tesla Motors ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την εξαγορά της SolarCity. Η εξαγορά της εταιρείας φωτοβολταϊκών σηματοδοτεί την είσοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Motors και στην αγορά «καθαρής ενέργειας».

Ειδικότερα, η συμφωνία, αξίας δύο δισ. δολαρίων, πρόκειται να οδηγήσει σε συγχώνευση της κατασκευάστριας ηλεκτρονικών αυτοκινήτων και μπαταριών με την εταιρία εγκατάστασης ηλιακών πάνελ οροφής.

Πάνω από το 85% των μετόχων της Tesla ψήφισε υπέρ της συγχώνευσης, όπως αναφέρει το Bloomberg, αν και η συναλλαγή, πυροδότησε αρχικά διαφωνίες λόγω ανησυχιών σε θέματα χρέους και εταιρικής διοίκησης.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Tesla Motors, η εξαγορά της SolarCity συνάδει με το όραμα του Elon Musk για την εταιρεία, σύμφωνα με το οποίο αυτή θα ικανοποιεί από πολλές πλευρές τις ανάγκες καταναλωτών που επιθυμούν να ανεξαρτητοποιηθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ενσωματωμένο προϊόν», εξήγησε ο Musk στη διάρκεια συνάντησής του με τους μετόχους της Tesla στην Καλιφόρνια. Ωστόσο η διοίκηση πρέπει τώρα να φέρει σε πέρας το έργο της συγχώνευσης δύο εταιριών που έχουν ιστορικό απώλειας κερδών και συχνών χρηματοδοτικών αναγκών, ενώ ταυτόχρονα απασχολούν και χιλιάδες εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές στηρίζουν τον Elon Musk και τα σχέδιά του: «Με μια ψήφο 85%, βλέπετε πολλούς μακροπρόθεσμους μετόχους να λένε ''ψηφίζουμε τον Elon''», εξήγησε ο Ben Kallo, αναλυτής στην Robert W. Baird. «Λένε ''δεν είμαστε εδώ για το επόμενο τρίμηνο, είμαστε εδώ για τρία ή πέντε χρόνια''», πρόσθεσε.