«Φανερή καθίσταται η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ», τονίζει η Επιχείρηση σε ανακοίνωσή της σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Όπως υπογραμμίζει η ΔΕΗ, η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης

«Φανερή καθίσταται η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ», τονίζει η Επιχείρηση σε ανακοίνωσή της σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Όπως υπογραμμίζει η ΔΕΗ, η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης.

Παράλληλα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι «προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh». Μάλιστα, η Επιχείρηση αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση.

Όπως έγραψε χθες το energia. gr (βλ. εδώ) σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας που δημοσιοποίησε ο ΛΑΓΗΕ, η ζήτηση υπερέβη την προσφορά για 13 MWh/h. Το ύψος των συνολικών προσφορών ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι έντεκα από τις 12 εταιρείες που είχαν δηλώσει συμμετοχή, αγόρασαν τελικά ηλεκτρική ενέργεια κατά την πρώτη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ.

Σύμφωνα με πηγή της αγοράς που παρακολούθησε στενά τη διαδικασία, η δημοπρασία πήγε αρκετά καλά από τεχνική σκοπιά, ενώ υπήρξαν τρεις τρίλεπτες παρατάσεις.

Οι τρεις μεγάλοι ιδιώτες «παίκτες» στην αγορά ηλεκτρισμού (Ήρων, Protergia. Elpedison) απορρόφησαν τη «μερίδα του λέοντος», αποκτώντας 310 MWh/h περίπου, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ εταιρείες τα υπόλοιπα.

Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 476 MWh/h. Η χαμηλότερη τιμή (37,37 ευρώ) υποβλήθηκε για 178 MWh, στα 37,38 για 221 MWh, στα 37,39 για 4 MWh, στα 37,42 για 42 και στα 37,50 για 15.