Στην άντληση εσόδων άνω των 11 δισ. δολαρίων στοχεύει η Ρωσία από την πώληση μεριδίου 19,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης, παγκοσμίως, εισηγμένης πετρελαϊκής εταιρείας, βάσει των αποθεμάτων. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους και η συμμετοχή του ρωσικού δημοσίου θα υποχωρήσει στο 50%+1 μετοχή της Rosneft. Τι δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Στην άντληση εσόδων άνω των 11 δισ. δολαρίων στοχεύει η Ρωσία από την πώληση μεριδίου 19,5% που κατέχει το Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγαλύτερης, παγκοσμίως, εισηγμένης πετρελαϊκής εταιρείας, βάσει των αποθεμάτων. 

Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους και η συμμετοχή του ρωσικού δημοσίου θα υποχωρήσει στο 50%+1 μετοχή της Rosneft.

Στην αποκρατικοποίηση αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. 

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η πώληση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους και σε αυτήν θα πρέπει να συμμετέχουν στρατηγικοί επενδυτές. «Νομίζω ότι οφείλουμε να στοχεύσουμε σε αυτόν ακριβώς τον τύπο επενδυτών. Ετοιμαζόμαστε και σχεδιάζουμε να το κάνουμε φέτος», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση του ποσοστού του Δημοσίου, είπε ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά αν θα έχει νόημα.

Η BP ελέγχει λίγο κάτω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που παράγει το 1/3 περίπου της συνολικής ρωσικής παραγωγής αργού (10,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα), έπειτα από την εξαγορά της κοινοπραξίας TNK-BP από την Rosneft το 2013 έναντι 50 δισ. δολαρίων.

Έκτοτε, η χρηματιστηριακή αξία του πετρελαϊκού κολοσσού έχει υποχωρήσει στα 55 δισ. δολάρια, λόγω των χαμηλών τιμών του αργού και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, της ίδιας της εταιρείας και του διευθύνοντος συμβούλου της, Ιγκόρ Σέτσιν, ενός από τους πιο στενούς συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Όταν εισήχθη η εταιρεία στο χρηματιστήριο, πριν από μία δεκαετία περίπου, η κεφαλαιοποίηση της προσέγγιζε τα 80 δισ. δολάρια.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Alexei Ulyukayev δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι το υπουργείο του έλαβε τα έγγραφα που απαιτούνται για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 19,5%, συμπεριλαμβανομένων των όρων πώλησης και της αποτίμησης. 

Σε δηλώσεις του αργότερα την ίδια ημέρα είπε πως οι εκτιμήσεις ότι το αυτό το μερίδιο θα αποτιμηθεί στα 11 δισ. δολάρια περίπου είναι κοντά στην πραγματικότητα.