Αφότου έγινε γνωστό τον Ιανουάριο ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει αρχική δημόσια προσφορά για την κρατική της πετρελαϊκή εταιρία, η πρώτη αντίδραση ήταν μια ανατάραξη στη Wall Street. Έπειτα ξεκίνησε ένας γύρος επαφών από ανώτατους τραπεζίτες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη με το Ντουμπάι, το χρηματοοικονομικό κέντρο της Μέσης Ανατολής

Αφότου έγινε γνωστό τον Ιανουάριο ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει αρχική δημόσια προσφορά για την κρατική της πετρελαϊκή εταιρία, η πρώτη αντίδραση ήταν μια ανατάραξη στη Wall Street. Έπειτα ξεκίνησε ένας γύρος επαφών από ανώτατους τραπεζίτες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη με το Ντουμπάι, το χρηματοοικονομικό κέντρο της Μέσης Ανατολής.

Επενδυτικές τράπεζες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να εμπλακούν, όχι μόνο στην αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Arabian Oil, η οποία θα μπορούσε να είναι αξίας από δύο τρισ. δολάρια και πάνω.Πέραν αυτής, το βασίλειο σχεδιάζει να πουλήσει εκατοντάδες κρατικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να τονώσει τα οικονομικά του και να περιορίσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο. Αυτό περιλαμβάνει και ομόλογα αξίας μέχρι και 15 δισ.

«Η Σαουδική Αραβία είναι κοντά στην κορυφή, αν όχι στην κορυφή, της ατζέντας των τραπεζών», παρατήρησε ο Christopher Wheeler, αναλυτής της Atlantic Equities στο Λονδίνο. «Τι άλλο υπάρχει αυτή τη στιγμή;» σχολίασε.

Οι αμοιβές που πληρώνονται στις τράπεζες στο Βασίλειο εκτοξεύτηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο σε περίπου 100 εκατ. δολάρια τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία Freeman & Co με έδρα την Νέα Υόρκη. Παρότι αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι συγκριτικά με τα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, οι εργασίες για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας μόλις ξεκινούν.

Οι διεθνείς τράπεζες που επιδιώκουν να εμπλακούν προσθέτουν προσωπικό, στέλνουν ανώτατα στελέχη στο Ριάντ και προάγουν Σαουδάραβες σε ανώτατες θέσεις. Μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών, ένα πλεονέκτημα φαίνεται πως έχουν οι HSBC Holdings και JPMorgan Chase.

Η HSBC εργάζεται στην ιδιωτικοποίηση του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας και ένα πιθανό διαχωρισμό της Saudi Electricity, τονίζουν πηγές του Bloomberg. Ο διευθύνων σύμβουλος, Stuart Gulliver, ταξιδεύει συχνά στο βασίλειο για να συναντήσει στελέχη αρμόδια για αποφάσεις, τόνισε μία από τις πηγές. Παράλληλα, δύο τραπεζίτες της HSBC πρόσφατα μεταπήδησαν σε θέσεις στους κόλπους της κυβέρνησης.

HSBC, JPMorgan και Citigroup επιλέχθηκαν μόλις πριν δύο ημέρες για να συντονίσουν την πρώτη προσφορά διεθνούς ομολόγου από την Σαουδική Αραβία.