Η επικράτηση της επιλογής αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, προκαλεί αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει το αντίθετο αποτέλεσμα. Πτώση άνω του 6% στις τιμές του πετρελαίου
Η επικράτηση της επιλογής αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, προκαλεί αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η στερλίνα είναι σε ελεύθερη πτώση, με τις απώλειες έναντι του δολαρίου νωρίτερα να φτάνουν ως το 10,1%. Το βρετανικό νόμισμα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο μεγάλη μεταβλητότητα δεν είχε σημειωθεί ούτε κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται, στο άνοιγμα του τουλάχιστον, όπως καταδεικνύουν τα futures, να σημειώσουν πτώση ως και 10% περίπου. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 «βούλιαξε» χαμηλότερα κατά 7,6%.

Μεγάλες απώλειες σημειώνει και το ευρώ.

Στον αντίποδα, κέρδη σημειώνουν τα παραδοσιακά «ασφαλή» επενδυτικά καταφύγια, όπως το δολάριο, ο χρυσός και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Στην αγορά πετρελαίου, το Μπρεντ υποχώρησε ως 6% στα 47,83 δολάρια/βαρέλι, για να ανακάμψει ελαφρά αργότερα στα 48,18 δολάρια. ενώ το αμερικανικό αργό είναι χαμηλότερα κατά 3 δολάρια στα 47,11.

Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν θα υποχωρήσουν αρκετά χαμηλότερα από την περιοχή των 50 δολαρίων/βαρέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η αγορά δείχνει σταδιακά να ξαναβρίσκει την ισορροπία της.