Λακκοτρύπης: Έντονο το Ενδιαφέρον Διεθνών Εταιρειών Υδρογονανθράκων για τον Γ' Γύρο Αδειοδότησης

Λακκοτρύπης: Έντονο το Ενδιαφέρον Διεθνών Εταιρειών Υδρογονανθράκων για τον Γ Γύρο Αδειοδότησης
energia.gr
Παρ, 27 Μαΐου 2016 - 11:21
Έντονο είναι το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών του κλάδου για τον γ' γύρο αδειοδότησης υδρογονανθράκων που προκήρυξε προ διμήνου η Κύπρος, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου βρέθηκε στις Βρυξέλλες, μιλώντας για τον ρόλο της Μεγαλονήσου στο ενεργειακό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνέδριο του Natural Gas Europe

Έντονο είναι το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών του κλάδου για τον γ' γύρο αδειοδότησης υδρογονανθράκων που προκήρυξε προ διμήνου η Κύπρος, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου βρέθηκε στις Βρυξέλλες, μιλώντας για τον ρόλο της Μεγαλονήσου στο ενεργειακό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνέδριο του Natural Gas Europe.

Στο ίδιο συνέδριο βρέθηκε καιο αντιπρόεδρος της ΕΕ και αρμόδιος για την Ενεργειακή ΈνωσηΜάρος Σέφκοβιτς, ο οποίοςχαρακτήρισε την Κύπρο ως «παίκτη-κλειδί» στην Ανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά θέματα.

Κατά την ομιλία του ο Κύπριος υπουργός Ενέργειαςεξήγησε πως η ανακάλυψη του κοιτάσματοςΖοραπό την ΕΝΙ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την Κύπρο, αφού η ανακάλυψη έγινε σε ανθρακικές δομές σε αρχέγονους υφάλους, δηλαδή ακριβώς παρόμοιες δομές που έχουν εντοπιστεί γύρω από τον Ερατοσθένηστην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτός ήταν και ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στον γ' γύρο αδειοδότησης, εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης, ενημερώνοντας ότι αφορά τα τεμάχια 6, 8 και 10 για τα οποία, όπως είπε, υπήρξε «ιδιαίτερα σημαντικό ενδιαφέρον από πολυεθνικές».

Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ως τις 22 Ιουλίου και η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής προβλέπεται να καταλήξει με υπογραφές συμβολαίων και αδειοδότησης στις αρχές του 2017.

«Πολλοί έχουν αναρωτηθεί γιατί η Κύπρος έχει προχωρήσει με τον νέο γύρο αδειοδότησης, σε μια περίοδο που λόγω των τιμών πετρελαίου οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ευνοϊκές. Ναι, αυτό ήταν ένα δίλημμα για μας, αλλά το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μετά την ανακάλυψη του Ζορ ήταν επίσης σημαντικό κριτήριο, με στόχο να αποδειχθεί το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης είχαν επίσης έντονη επιθυμία για ανανέωση των αδειών τους, παρά τις σημαντικές περικοπές στις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες και σε δαπάνες για έρευνες.

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ενημέρωσετο ακροατήριο του συνεδρίουότι στις 23 Μαΐουέληξε η επταετής άδεια εξερεύνησης για το τεμάχιο «12». Κατά τον ίδιο, «αυτό σημαίνει ότι το τεμάχιο, σύμφωνα με τη σύμβαση, εκχωρείται πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία, με εξαίρεση την ανακάλυψη "Αφροδίτη". Τώρα συζητούμε με τους ανάδοχους -Noble, BG, Delek- το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον υπουργό τέθηκε ερώτηση για τον ισχυρισμό της Noble, ότι συνεχίζει να έχει τα δικαιώματα όχι μόνο του κοιτάσματος αλλά και σε μεγαλύτερο βάθος, δηλαδή μέχρι το κέντρο της γης στην περιοχή που καλύπτει το "Αφροδίτη". «Αυτό δεν είναι ορθό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Λακκοτρύπης.

Τέλος, ο υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις συνέδρων, υπέδειξε ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για εργοστάσιο υγροποίησης στην Κύπρο. Ωστόσο οι ποσότητες του κοιτάσματος -υπολογίζονται τώρα στα 4,5 τρισ. κυβικά πόδια- δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

«Έτσι, αυτό που εξετάζουμε τώρα είναι η ρευστοποίηση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος μέσω της Αιγύπτου, η οποία έχει πολλές ανάγκες, ενώ μέρος του φυσικού αερίου θα διοχετεύεται και προς την Κύπρο για εγχώρια κατανάλωση». Διευκρίνισε πως στην Αίγυπτο, πέραν της διάθεσης αερίου για τις ανάγκες της χώρας, μπορεί να διατίθεται και στις εκεί εγκαταστάσεις υγροποίησης για διάθεση σε άλλες αγορές.

Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία συμφωνία της περασμένης Κυριακής, μεταξύ κυβέρνησης του Ισραήλ και των ανάδοχων του Λεβιάθαν, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως θετική και για την Κύπρο, αφού η ανάπτυξη του Λεβιάθαν επιτρέπει στους ανάδοχους και σειρά συνεργειών με την ανάπτυξη του «Αφροδίτη».