Βρετανία: «Μάχη με το Χρόνο» Έδωσε το Μεγαλύτερο Πλωτό Φωτοβολταϊκό της Ευρώπης για να Προλάβει τις Περικοπές στις Ταρίφες (Video)

Βρετανία: «Μάχη με το Χρόνο» Έδωσε το Μεγαλύτερο Πλωτό Φωτοβολταϊκό της Ευρώπης για να Προλάβει τις Περικοπές στις Ταρίφες (Video)
energia.gr
Τετ, 23 Μαρτίου 2016 - 08:40
Ολοκληρώνεται η κατασκευή του μεγαλύτερου πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στο Queen Elizabeth II reservoir, μία τεχνητή λίμνη κοντά στο αεροδρόμιο του Χήθροου στα περίχωρα του Λονδίνου. Η πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα, συνολικής έκτασης 57.000 τ.μ., αναμένεται να παράγει, σε πλήρη λειτουργία, 6,3 εκατ. MW ηλεκτρισμού, ποσότητα ικανή να ηλεκτροδοτήσει 1.800 νοικοκυριά, ενώ η σύνδεση με το δίκτυο πραγματοποιείται λίγο πριν την έναρξη ισχύος των δραστικών περικοπών στις επιδοτούμενες τιμές, την 1η Απριλίου

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του μεγαλύτερου πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται στο Queen Elizabeth II reservoir, μία τεχνητή λίμνη κοντά στο αεροδρόμιο του Χήθροου στα περίχωρα του Λονδίνου. Η πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα, συνολικής έκτασης 57.000 τ.μ., αναμένεται να παράγει, σε πλήρη λειτουργία, 6,3 εκατ. MW ηλεκτρισμού, ποσότητα ικανή να ηλεκτροδοτήσει 1.800 νοικοκυριά, ενώ η σύνδεση με το δίκτυο πραγματοποιείται λίγο πριν την έναρξη ισχύος των δραστικών περικοπών στις επιδοτούμενες τιμές, την 1η Απριλίου.

Το πλωτό αυτό φωτοβολταϊκό, πολύ κοντά στην κοίτη του Τάμεση, καλύπτει λιγότερο από το 10% της συνολικής έκτασης του Queen Elizabeth II reservoir, το οποίο παρέχει πόσιμο νερό στο λονδίνο, και αποτελείται από 23.046 φωτοβολταϊκά πάνελ.   

Το κόστος της μονάδας υπολογίζεται σε 6,5 εκατ. στερλίνες και μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ήταν η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει δραστικά τις επιδοτούμενες τιμές ( feed- in tariffs) στα φωτοβολταϊκά από την 1η Απριλίου. Όπως λέει στο Sky News ο Nick Boyle, CEO της Lightsource, που κατασκεύασε την μονάδα και που θα αναλάβει και την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτή θα παράγει στην ιδιωτική εταιρεία Thames Water: «Η μονάδα αυτή θα λάβει την άδεια για το πιστοποιητικό υποχρεώσεων ΑΠΕ». Προσθέτει, όμως, ότι «ωστόσο για να γίνει αυτό, έπρεπε να κατασκευαστεί ως τις 31 Μαρτίου 2016. Αν κατασκευαζόταν μία ημέρα μετά –ή αν συνδεόταν με το δίκτυο μια μέρα μετά – αυτό δεν θα ήταν δυνατόν».

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μονάδας, ο Boyle τονίζει: «Τα ηλιακά πάνελ βρίσκονται σε βέλτιστη λειτουργία σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως και η καλωδίωση και η θερμοκρασία μειώνεται χάρη στο νερό, πράγμα που αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους σε σχέση με ένα φωτοβολταϊκό σε ένα κανονικό πεδίο ή αν βρίσκονταν σε κανονικές συνθήκες φωτισμού».

Το κάθε φωτοβολταϊκό πάνελ στηρίζεται σε μία πλωτή επιφάνεια γεμάτη με αέρα, ενώ όλες οι επιφάνειες συνδέονται μεταξύ τους. Δύτες μεγάλου βάθους πόντισαν 177 άγκυρες στο βυθό της τεχνικής λίμνης και καλώδια μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό στην όχθη και από εκεί στο κέντρο διαχείρισης λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μία λύση που εφαρμόζεται σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις ως προς την εγκατάσταση. Η Ιαπωνία ήδη έχει μία τέτοια μονάδα και σήμερα κατασκευάζει το μεγαλύτερο πλωτό φωτοβολταϊκό στον κόσμο. Στη Βρετανία, το πρώτο τέτοιο φωτοβολταϊκό κατασκευάστηκε το 2014 και άλλο ένα κατασκευάζεται σήμερα στο Μάντσεστερ.