Λίγο Τσίπουρο (Χύμα), Λίγο Θάλασσα και ο Μπούτας μου...

energia.gr
Παρ, 26 Φεβρουαρίου 2016 - 17:49

Το τσίπουρο – και δη το χύμα – δεν είναι ένα απλό ποτό. Είναι ψυχική κατάσταση. Είναι επίσης φιλοσοφία ζωής. Είναι το ποτό που έχει αντικαταστήσει τη «ρετσινούλα» της δεκαετίας του ’60. Θα μπορούσε να το πίνει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ως τραγουδιστής οικοδόμος στις παλιές ελληνικές ταινίες, όταν ανοίγει το κολατσιό του, αυτό με τις λίγες ελίτσες και την κομμένη ντομάτα σε καρό μαντήλι, στο διάλειμμα στο γιαπί. Είναι το ποτό του ελεύθερου camping. Και γενικότερα της καλοκαιρινής χαλαρότητας που όλοι νοσταλγούν.

Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό ακριβώς το ποτό επέλεξε να φέρει υπό τύπον συμβολικού δώρου (σ.σ.: «πεσκέσι» είναι η ακριβέστερη λέξη) ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ιδού η σκηνή: Ο Βαγγέλης Μπούτας παίρνει θέση μπροστά στην κάμερα. Σηκώνει μια σακούλα (σ.σ.: που γράφει επάνω «Κάβα Μπούτας»-προφανώς από την κάβα κάποιου συγγενή;) και την δίνει στον Πρωθυπουργό. Πίσω, στο βάθος του πλάνου ο Γιώργος Κατρούγκαλος (σ.σ.: γνωστός και ως «αφήστε με, θέλω να διαδηλώσω εναντίον του νομοσχεδίου μου»), χαμογελάει ενθουσιασμένος, προφανώς γιατί βλέπει ότι το κόμμα του διατηρεί την επαφή με το τρίπτυχο «μεζεδάκι-τσιπουράκι-θαλασσούλα». Και ότι δεν έχει υποκύψει στον δυτικό τρόπο ζωής.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σκληροτράχηλος αγροτοσυνδικαλιστής, συνοδεύει το δώρο του και με μια απειλητική προειδοποίηση: «Αν επιμείνεις (σ.σ.: στον ενικό ασφαλώς…) και επιβάλεις φόρο στα οινοπνευματώδη, αυτό θα είναι το τελευταίο ορίτζιναλ τσίπουρο που πίνεις. Στη συνέχεια θα πίνεις… τσίπουρο μπόμπα» (σ.σ.: σε μετάφραση – «πάλι μόνοι μας θα το φτιάχνουμε, αλλά θα το φτιάχνουμε χειρότερο για εκδίκηση»).

Και τότε ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την απάντηση-σοκ: «Να ξέρεις, το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι τον ήλιο και το τσίπουρο»… Με άλλα λόγια, α) κάποιοι προσπαθούν να μας πάρουν όλα τα υπόλοιπα και β) κάποιοι έχουν προσπαθήσει να μας πάρουν και τον ήλιο και το τσίπουρο αλλά δεν μπορούν.

Κι έτσι ο Πρωθυπουργός, έδωσε και επισήμως την πραγματική κόκκινη γραμμή του σύγχρονου ελληνισμού που οραματίζεται: ολη η χώρα σε μια μεγάλη παραλία το καλοκαίρι, να λιάζεται και να τσουγκρίζει ποτήρια γεμάτα χύμα τσίπουρο, ενώ μπαλέτα από αγόρια και κορίτσια χορεύουν πάνω στην προκυμαία όπως στις ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ρίχνει στη θάλασσα το ξενέρωτο αφεντικό που έρχεται να του κάνει παρατήρηση γιατί δεν δουλεύει.

(moufanet/www.protagon.gr)