H Βρετανία έχει πολλούς ροκ σταρ. Τον Ντέιβιντ Μπόουι, που πρόσφατα αποδήμησε εις Κύριον, τον Μικ Τζάκερ κ.λπ. Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει ροκ σταρ της μουσικής αλλά έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να διαθέτει ένα «ροκ σταρ της πολιτικής». Ο Γιάνης Βαρουφάκης, με ένα «ν» για να ξεχωρίζει από τους...κοινούς θνητούς με τους οποίους είναι υποχρεωμένος να ζει μαζί, έγινε το πρόσωπο της εβδομάδας

H Βρετανία έχει πολλούς ροκ σταρ. Τον Ντέιβιντ Μπόουι, που πρόσφατα αποδήμησε εις Κύριον, τον Μικ Τζάκερ κ.λπ. Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει ροκ σταρ της μουσικής αλλά έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να διαθέτει ένα «ροκ σταρ της πολιτικής». Ο Γιάνης Βαρουφάκης, με ένα «ν» για να ξεχωρίζει από τους...κοινούς θνητούς με τους οποίους είναι υποχρεωμένος να ζει μαζί, έγινε το πρόσωπο της εβδομάδας, αν και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο της χρονιάς. Γιατί οι Times να κάνουν την Αγκ. Μέρκελ πρόσωπο της χρονιάς κι όχι τον Γιάνη; Ισως είναι μια από τις πίκρες που δεν μπορεί να ξεπεράσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είδε το υπουργείο τόσες λίγες φορές όσες και ο Ντ. Μπόουι τα σκυλάδικα της παραλιακής. Απασχολημένος με την εικόνα του, δίνοντας ακαταπαύστως συνεντεύξεις παντού, συνομιλώντας καθημερινά με τους ίματζ μέικερ που είχε προσλάβει για να τον προωθήσουν στα media, δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με τα «ποταπά» καθημερινά προβλήματα. Αλλωστε, είχε χρηστεί ο μέγας διαπραγματευτής του ελληνικού προβλήματος, ασχέτως αν απέτυχε παταγωδώς.

Είναι πρόσωπο της εβδομάδας για χάρη του...κυρίου απέναντί του στον οποίο οφείλει εν πολλοίς και την παρουσία του στην Ελλάδα. Κάποτε θα γράψει η ιστορία ποιοι «ευθύνονται» για το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης χρίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο, δίνοντάς του την ευκαιρία να γίνει διάσημος στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

Μας απασχολεί για άλλη μια φορά αν και δεν θα έπρεπε, άλλωστε η διαφήμιση κοστίζει...Απαντώντας στον Γ. Στουρνάρα για το «ρεσάλτο» στο Νομισματοκοπείο και την προειδοποίηση του διοικητή της ΤτΕ για τα capital controls που πλησίαζαν, ο κ. Βαρουφάκης απλά επιβεβαιώνει γιατί κάποιοι του εμπιστεύτηκαν μια τόσο κρίσιμη καρέκλα κι αυτός έφερε την απόλυτη καταστροφή. Πιστεύοντας ότι ακόμη υπάρχουν Ελληνες που τον ακούνε, κινείται στη λογική «δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν με ενημέρωσε κανείς, για όλα φταίνε οι μνημονιακοί».

Ο άνθρωπος που «πανηγύριζε» με τη Δανάη γιατί έκλεισε τις τράπεζες, αυτός που προκάλεσε τέτοια ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα, ο κύριος υπαίτιος των capital controls και της διεθνούς απομόνωσης της Ελλάδας, έχει ακόμη το θράσος να μας «βασανίζει» με τα άλματα λογικής που κάνει. Ο υπερφίαλος χαρακτήρας του, άλλωστε, δεν του επιτρέπει να δει ότι κανείς πλέον δεν του δίνει σημασία, πέραν όσων είχαν σχεδιάσει να διαλύσουν τη χώρα.

Μπορεί η πολιτική του καριέρα να τέλειωσε άδοξα, αυτός όμως, θα συνεχίσει να απολαμβάνει τη δημοφιλία του, πίνοντας ένα ακριβό ουίσκι στο εξοχικό του στην Αίγινα και κοιτώντας την ατζέντα με τις ομιλίες του ανά την υφήλιο με θέμα «πώς να καταστρέψετε μια χώρα».

Θα έχει αρκετό χρόνο φυσικά να σκεφτεί πώς θα μοσχοπουλήσει το νέο του βιβλίο ή πώς θα οργανώσει το ευρωπαϊκό κόμμα που ονειρεύεται. Σε άλλη χώρα, με νόμους και σοβαρούς ανθρώπους το Ειδικό Δικαστήριο θα συνεδρίαζε καθημερινά για να δικάσει όσους προκάλεσαν ζημιά δισεκατομμυρίων. Στην Ελλάδα κάποιοι περιμένουν πότε θα ξαναγίνουν εκλογές για να παραγραφούν δια παντός οι ευθύνες τους. Ισως γι’ αυτό να μην ανησυχεί ο Γιάνης. Αλλωστε θεωρείται «μετρ των παιγνίων» και γνώστης της πολιτικής «μπανανίας» στην οποία θέλησε να προσφέρει τις...πρωτότυπες οικονομικές γνώσεις του.

Ισως κάποτε μάθουμε τι έγινε από τον Γενάρη του 2015 μέχρι το περασμένο δραματικό καλοκαίρι. Ισως και να υπάρξουν ποινικές ευθύνες για ορισμένους που σχεδίαζαν «εισβολές» στα θησαυροφυλάκια και παράλληλα νομίσματα. Αυτό που δεν ξέρουμε, όμως, είναι αν ο «Βαρουφακισμός» θα γραφτεί στα ελληνικά λεξικά δίπλα στη λέξη «ολετήρας της χώρας».

Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες. Τα πολιτικά «νούμερα» στην Ελλάδα κάνουν συνήθως μεγάλη καριέρα στο «μεγάλο μας τσίρκο».

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 16-17/01/2016)