ΔΕΣΦΑ: Τα Αγκάθια και οι Ελπίδες για την Ιδιωτικοποίηση «Γεφύρι της Άρτας»

ΔΕΣΦΑ: Τα Αγκάθια και οι Ελπίδες για την Ιδιωτικοποίηση «Γεφύρι της Άρτας»
του Χάρη Φλουδόπουλου
Πεμ, 14 Ιανουαρίου 2016 - 09:13
Η τυπική ανανέωση του συμφώνου πώλησης (SPA) για το διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, που γίνεται κάθε έξι μήνες, σηματοδοτεί την εκ νέου καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μιας πώλησης που έχει μετατραπεί σε… γεφύρι της Άρτας και που έρχεται αντιμέτωπη συνεχώς με νέα προβλήματα

Η τυπική ανανέωση του συμφώνου πώλησης (SPA) για το διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, που γίνεται κάθε έξι μήνες, σηματοδοτεί την εκ νέου καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μιας πώλησης που έχει μετατραπεί σε… γεφύρι της Άρτας και που έρχεται αντιμέτωπη συνεχώς με νέα προβλήματα. 

Βεβαίως την ώρα που υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες, βρίσκεται σε εξέλιξη το due diligence με τους ενδιαφερόμενους και τους συμβούλους τους να βρίσκονται συνεχώς μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα VDR, στην οποία έχουν εγγραφεί και είναι ενεργοί πάνω εξήντα χρήστες.

Επομένως το ενδιαφέρον παραμένει υπαρκτό και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι εκεί, με το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι ποια είναι ακριβώς τα προβλήματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις και πληροφορίες το βασικό ζήτημα αφορά στην εφαρμογή του κανονισμού τιμολόγησης που βρίσκεται σε ισχύ και ο οποίος καθορίζει τα τέλη χρήσης του δικτύου και άρα τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ. Οι επενδυτές αναμένουν την εφαρμογή του κανονισμού, ούτως ώστε να τρέξουν στη συνέχεια τα δικά τους μοντέλα εσόδων και να καταρτίσουν τις τελικές τους προσφορές. 

Εδώ όμως το ζήτημα αρχίζει να περιπλέκεται καθώς η μεν εφαρμογή του κανονισμού οδηγεί σε σημαντικές αυξήσεις στα τέλη δικτύου αερίου και άρα θα επιβαρύνει το τελικό κόστος για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, η δε μη εφαρμογή του συνιστά ουσιαστική μεταβολή των συνθηκών και μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση των ενδιαφερομένων από το διαγωνισμό, ακόμη και της Socar. Ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση αλλά και τα ΕΛΠΕ που επίσης διαθέτουν το ποσοστό που διαθέτουν στην θυγατρική της ΔΕΠΑ που διαχειρίζεται το δίκτυο αερίου, έχουν διαμηνύσει ότι δε θα δεχθούν μείωση του τιμήματος των 400 εκ. ευρώ που ήταν η αρχική προσφορά των αζέρων στο διαγωνισμό του 2013.

Πάντως εάν τελικά η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της και αναλάβει την ευθύνη μιας συγκεκριμένης απόφασης , παύοντας να υπεκφεύγει μέσω του αρμόδιου υπουργού ΥΠΕΝ Π. Σκουρλέτη, τότε οι εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση θα είναι ραγδαίες. Η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν διαμηνύσει ότι εάν μαζί με τους αζέρους στον ελληνικό διαχειριστή εισέλθει ένας ή περισσότεροι εκ των σοβαρών ευρωπαϊκών εταιρειών (Snam, Fluxys, Enagas) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η ολοκλήρωση της πώλησης θα προχωρήσει άμεσα.

Το ίδιο και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, εφόσον επιλυθεί η εκκρεμότητα με τον κανονισμό τιμολόγησης είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις προσφορές τους επισπεύδοντας τη διαδικασία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο των τιμών της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και έχει εξαναγκαστεί δις σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος μάνατ. Κάποιες φωνές εντός της χώρας έχουν ταχθεί βεβαίως ακόμη και υπέρ της αποχώρησης από το deal του ΔΕΣΦΑ, ωστόσο η επίσημη θέση είναι ότι η κρατική εταιρεία ενέργειας Socar παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για την Ελληνική αγορά.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένες τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες, η υπόθεση καταλήγει σε ένα ερώτημα: θέλουν το υπουργείο και η κυβέρνηση να προχωρήσουν την αποκρατικοποίηση ή όχι; Η απάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες…

(Πηγή: capital.gr)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr