Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων, ολοκληρώθηκε από το Δήμο Κρωπίας το «Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας», με στόχο την μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% εντός των ορίων του Δήμου, έως το 2020. Το Σχέδιο Δράσης συντάχθηκε με την συμμετοχή των φορέων της πόλης και την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων»

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας του Συμφώνου των Δημάρχων, ολοκληρώθηκε από το Δήμο Κρωπίας το «Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας», με στόχο την μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% εντός των ορίων του Δήμου, έως το 2020. Το Σχέδιο Δράσης συντάχθηκε με την συμμετοχή των φορέων της πόλης και την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι-Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων».

Σύμφωνα με την Βασική Απογραφή Εκπομπών, στο Κορωπί το 2009, που επιλέχθηκε ως έτος αναφοράς, εκπέμφθηκαν συνολικά 204.213 τόνοι CO 2, από τους οποίους περίπου 45% από τον οικιακό τομέα, 29% από τον τριτογενή τομέα, 22% από τα ιδιωτικά οχήματα και 4% από τα δημοτικά κτίρια, οχήματα και τον οδοφωτισμό. Στο «Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας» περιγράφονται οι δράσεις που προγραμματίζει να αναλάβει ο Δήμος για την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του και την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Παρουσιάζονται, επίσης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τα εργαλεία χρηματοδότησης των προτάσεων αλλά και οι τρόποι παρακολούθησης των στόχων που τέθηκαν.

Ο Δήμος Κρωπίας, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών CO2 και έχει επιδιώξει την ένταξη σχετικών δράσεων σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Υψίστης σημασίας θεωρείται η μείωση εκπομπών CO2 που μπορεί να επιτευχθεί στα δημοτικά κτίρια, έως 52%, αλλά και στο δημοτικό φωτισμό, έως 44%.

Παράλληλα, από την ανάλυση των δεδομένων φαίνεται ότι υπάρχει και η δυνατότητα ο Δήμος Κρωπίας να παράγει από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σχεδόν το ένα πέμπτο (20%) των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, εφ’ όσον κατασκευαστούν και λειτουργήσουν οι ιδιωτικές μονάδες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) που έχουν αδειοδοτηθεί εντός του Δήμου και ευοδωθούν οι σχετικές ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για την περαιτέρω εγκατάσταση ΑΠΕ.

Επιπλέον, ο Δήμος σκοπεύει να εφαρμόσει ένα σύστημα για την ένταξη των Βιώσιμων Δημοσίων Συμβάσεων στην καθημερινότητα του Δήμου και την προώθηση αγοράς προϊόντων με περιβαλλοντικά και ενεργειακά αποδοτικά κριτήρια, κάτι που αναμένεται να συνεισφέρει στους στόχους του ΣΔΑΕ από τη χρήση προϊόντων υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύμφωνο των Δημάρχων (www.eumayors.eu) αποτελεί μία πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν ήδη πάνω από 6.000 Δήμοι από όλη την Ευρώπη (οι 122 από την Ελλάδα) και έχει ως στόχο την ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. «20-20-20» έως το 2020: μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αύξηση στο 20% της χρήσης ΑΠΕ στην συνολική παραγωγή ενέργειας και περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 20% μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr