Γερμανία: Χαμηλότερη η Τιμή Ανά Μεγαβατώρα στον Τελευταίο Διαγωνισμό Φωτοβολταϊκών του 2015

Γερμανία: Χαμηλότερη η Τιμή Ανά Μεγαβατώρα στον Τελευταίο Διαγωνισμό Φωτοβολταϊκών του 2015
του Δημήτρη Φάρου
Τρι, 12 Ιανουαρίου 2016 - 12:35
Στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε ο τρίτος διαγωνισμός για φωτοβολταϊκά εδάφους στη Γερμανία το 2015, όπως ανακοίνωσε στις 6 Ιανουαρίου ο λειτουργός του δικτύου της χώρας, Bnetza. Ο Bnetza κατένειμε δυναμικότητα 204 MW σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε την 1η Δεκεμβρίου

Στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε ο τρίτος διαγωνισμός για φωτοβολταϊκά εδάφους στη Γερμανία το 2015, όπως ανακοίνωσε στις 6 Ιανουαρίου ο λειτουργός του δικτύου της χώρας, Bnetza.

Ο Bnetza κατένειμε δυναμικότητα 204 MW σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε την 1η Δεκεμβρίου. Όπως είχε γράψει το energia. gr, στα μέσα Δεκεμβρίου, αυτή η εγκατεστημένη ισχύς κατακυρώθηκε σε συνολικά 43 πρότζεκτ.

Η τιμή στην οποία κατέληξε η διαδικασία ήταν, τελικά, πολύ κάτω σε σχέση με την καθορισθείσα ανώτατη τιμή των 110,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά και σε σχέση με τις τιμές στις οποίες κατέληξαν οι δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί του 2015. Στον αμέσως προηγούμενο, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο και που επίσης χρησιμοποίησε την μέθοδο της ενιαίας τιμής, η τιμή διαμορφώθηκε στα 84,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στον πρώτο διαγωνισμό του 2015 για φωτοβολταϊκά εδάφους, τον περασμένο Απρίλιο, εφαρμόστηκε το σύστημα «pay- as- bid» («πληρώνεσαι όσο προσφέρεις»), σύμφωνα με το οποίο οι διαγωνιζόμενοι, εφ’ όσον επιλεγούν, αποζημιώνονται για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν στην τιμή που αναφέρουν στην προσφορά που καταθέτουν. Στον εν λόγω διαγωνισμό η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 91,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bnetza, ο ισχυρός ανταγωνισμός συνέβαλε στην πτώση των τιμών ανάμεσα στους επιτυχείς διαγωνιζομένους. Επιπλέον, ενώ στις δύο πρώτες δημοπρασίες η διαθέσιμη δυναμικότητα διετέθη μόνο σε επιχειρήσεις, στην δημοπρασία του Δεκεμβρίου ανάμεσα στους επενδυτές περιλαμβάνονταν και μεμονωμένα νοικοκυριά.

Τώρα, ο λειτουργός του δικτύου θα επιβλέψει κατά πόσον τα πρότζεκτ θα υλοποιηθούν στην τιμή που καθορίστηκε με την τρίτη δημοπρασία, ενώ οι επενδυτές έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των έργων.

Ο γερμανικός νόμος για τις ΑΠΕ, που ετέθη σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2014, οδήγησε στη διοργάνωση πιλοτικών διαγωνισμών για φωτοβολταϊκά εδάφους τον περασμένο χρόνο. Η Bnetza κατένειμε συνολικά 521 MW σε δυναμικότητα στις τρεις πρώτες αυτές δημοπρασίες, ενώ τ o 2016 σκοπεύει να κατανείμει άλλα 400 MW σε άλλους τρεις διαγωνισμούς.

Η ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών για τον πρώτο διαγωνισμό του 2016, που θα αφορά 125 MW, είναι η πρώτη Απριλίου, σύμφωνα με την Bnetza.

Στόχος της Γερμανίας είναι να διοργανώσει διαγωνισμούς για χερσαία αιολικά και για όλα τα είδη των φωτοβολταϊκών για δυναμικότητα άνω του 1 MW από το 2017. Αυτοί οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα «pay- as- bid».

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της χώρας, θα πραγματοποιούνται διαγωνισμοί για 500 MW φωτοβολταϊκής δυναμικότητας κατ’ έτος, από το 2017.

Οι διαγωνισμοί για τα υπεράκτια αιολικά προγραμματίζονται για πρότζεκτ που θα λειτουργήσουν μετά το 2021.