Σήμερα το μεσημέρι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση, όπως έχει προγραμματιστεί, των οικονομικών προσφορών για το 67% του ΟΛΠ, με τα βλέμματα της αγοράς να είναι προσηλωμένα στο ύψος των χρημάτων που θα διαθέσει ο μοναδικός, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, "διεκδικητής” της εισηγμένης εταιρείας, ο κινεζικός όμιλος Cosco

Σήμερα το μεσημέρι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην αποσφράγιση, όπως έχει προγραμματιστεί, των οικονομικών προσφορών για το 67% του ΟΛΠ, με τα βλέμματα της αγοράς να είναι προσηλωμένα στο ύψος των χρημάτων που θα διαθέσει ο μοναδικός, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, "διεκδικητής” της εισηγμένης εταιρείας, ο κινεζικός όμιλος Cosco.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος για το το ποσοστό πλειοψηφίας του ΟΛΠ (67%) αναμένεται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, να προσεγγίσει τα 400 εκατ. ευρώ, με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση του οργανισμού να ξεπερνάει τα 360 εκατ. ευρώ.

Το μέγεθος της προσφοράς, που δεν αναμένεται να γνωστοποιηθεί επίσημα σήμερα κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, θα καθορίσει την πορεία της ιδιωτικοποίησης. Επίσης, σήμερα θα λάβει χώρα στην οδό Κολοκοτρώνη το άνοιγμα των αποτιμήσεων της αξίας του ΟΛΠ από τις εταιρείες Kantor και American Appraisal Hellas, με το ΤΑΙΠΕΔ να αναμένεται ότι θα ζητήσει, όπως συνήθως πράττει, βελτιωμένη προσφορά από το ενδιαφερόμενο σχήμα. Πρόκειται για πάγια τακτική του ΤΑΙΠΕΔ η οποία θα οδηγήσει σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους επενδυτές με στόχο τη διασφάλιση του καλύτερου τιμήματος.

Πάντως, εάν η οικονομική προσφορά αξιολογηθεί ως εύλογη, ο δρόμος για τις τελικές υπογραφές μεταξύ του προτιμητέου επενδυτή και του ελληνικού Δημοσίου είναι ανοιχτός. Μία τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα επιθυμητή από το ΤΑΙΠΕΔ που επιθυμεί να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, η μη ολοκλήρωση της παραχώρησης του ΟΛΠ παρότι θα χαροποιήσει όσους αντιτίθενται με την πώληση του Πειραιά θα είναι μία ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη για την αποκρατικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Αντιδρά η ΟΜΥΛΕ

Την ίδια στιγμή, με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος, αναφέρει ότι "η Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, με βάση την οποία κατατέθηκαν οικονομικές προσφορές, στερείται παντελώς νομιμότητας".

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, "στις 11/1/2016 είχε προσδιοριστεί ΔΣ/ΟΛΠ με θέμα "Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ" και είχαν κατατεθεί, όπως είχε ζητηθεί από μέλη του ΔΣ/ΟΛΠ, όλη η αλληλογραφία από το 2014 μέχρι σήμερα, καθώς και επιστολή του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΠ.

Τα παραπάνω στοιχεία αμφισβητούν ευθέως την αναφορά στην Σύμβαση Παραχώρησης που είχε καταθέσει επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ/ΟΛΠ και συγκεκριμένα την παρ. στ’, όπου ψευδώς αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι υπήρξε θεσμοθετημένος διάλογος και ότι δήθεν κατέληξε σε οριστικοποίηση της παρούσας σύμβασης.

Με αφορμή περίεργη φάρσα, περί τοποθέτησης βόμβας στο κτίριο του ΟΛΠ και έρευνας από την αστυνομία, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει από το ΔΣ/ΟΛΠ, ενώ όλα τα μέλη ήταν παρόντα ή είχαν καταθέσει νόμιμες εξουσιοδοτήσεις.

Το ΔΣ/ΟΛΠ συνεδρίασε και αφού εξέτασε το θέμα αποφάνθηκε ομόφωνα, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης".

(Πηγή: capital.gr)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr