Στον αέρα βρίσκεται ο διαγωνισμός - μαμούθ, γνωστός και ως "ΚΤΗΜΑ 13", προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ, για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας. Για την αγορά ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, που αφορά 28 μελέτες για 28 Νομούς, καλύπτοντας το 65% της χώρας (16 εκατ. δικαιώματα), είναι ταυτισμένος με το "καρτέλ" των μελετητικών γραφείων και των προσυμφωνημένων εκπτώσεων.
Πιο απλά, όπως, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, τα ελληνικά γραφεία "κατεβηκαν" στον εν λόγω διαγωνισμό (σημ.: ουσιαστικά εμπεριέχει 28 ξεχωριστούς διαγωνισμούς), του οποίου η πρώτη φάση έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2013, με μικρές προσφορές εκπτώσεων από 0,5% μέχρι 5% και με τέτοιο τρόπο ώστε η "πίτα" να μοιράζεται σε όλους. Για παράδειγμα, το γραφείο "Α" προσέφερε έκπτωση 1% στην περιοχή 1, ενώ η έκπτωση του γραφείου "Β" ήταν 0,5% με αποτέλεσμα το έργο να κατακυρωνόταν στο "Α". Στην περιοχή 2, το γραφείο "Α" προσέφερε έκπτωση 1,5%, ενώ το "Β" 2,5% και συνεπώς το έργο κατακυρωνόταν στο "Β".
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όλοι έπαιρναν μέρος της πίτας των 572 εκατ. ευρώ σε "πακέτα" των 5-15 εκατ. ευρώ.
Η καταγγελία
Η καταγγελία -το Φθινόπωρο του 2014- της ισπανικής εταιρείας Tragsatec προς την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (ΕΚΧΑ) για προσυμφωνημένες προσφορές "πάγωσε" τη διαδικασία της συμβασιοποίησης των συγκεκριμένων μελέτων με τις μειοδότριες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα είχαν προκύψει από τις καταγγελίες εκείνες, ότι τα ελληνικά μελετητικά γραφεία είχαν προσφέρει πολύ μεγαλύτερη έκπτωση, που άγγιζε το 25%, στους διαγωνισμούς όπου συμμετείχαν οι Ισπανοί με στόχο "να τους βγάλουν από το παιχνίδι". Αυτό, δηλαδή, τη στιγμή που οι προσφερόμενες εκπτώσεις δεν ξεπερνούσαν το 5% σε δημοπρατήσεις όπου οι Ισπανοί δεν συμμετείχαν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους οι "a la carte" προσφορές σηματοδοτούν ότι το έργο της κτηματογράφησης του 65% της χώρας θα μπορούσε να εκτελεστεί πολύ φθηνότερα, συγκριτικά με τις αρχικά -χαμηλές -προσφορές. Την άποψη αυτή, άλλωστε, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ενισχύει το γεγονός ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό για την κτηματογράφηση της β΄φάσης του Δήμου Αθήνας δόθηκαν εκπτώσεις 65%.
Την ίδια στιγμή, κάποιοι που γνωρίζουν, υποστηρίζουν ότι το καρτέλ είχε δημιουργήσει ένα άτυπο "ταμείο αλληλοβοήθειας", ώστε οι εταιρείες που ανέλαβαν να "βγάλουν έξω" τους Ισπανούς, να πάρουν πίσω τα χαμένα "κέρδη".
Πυρετός διαβουλεύσεων
Στο δια ταύτα, όπως αναφέρουν πηγές, οι καταγγελίες των Ισπανών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το 2014 και είχαν αποτελέσει αντικείμενο κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και προσφυγών στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει στην ακύρωση του "ΚΤΗΜΑ 13" και στην έναρξη δικαστικής έρευνας.
Πλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην ακύρωση ή τη συνέχιση του έργου των 572 εκατ. ευρώ και προς την κατεύθυνση αυτή, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η ΕΚΧΑ με τα συναρμόδια υπουργεία πραγματοποίησε σύσκεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, παρότι αναμενόταν η λήψη συγκεκριμένης απόφασης, "λευκός καπνός" δεν βγήκε με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο έργο να παραμένει μετέωρο. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2014 υπήρξε η πρόταση να ακυρωθούν οι 22 από τους 28 διαγωνισμούς, καθώς για έξι μελέτες οι εκπτώσεις είναι μεγάλες.
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν εισηγήσεις για τη διαμόρφωση λύσης συμβιβαστικού χαρακτήρα ώστε να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Όπως πληροφορείται το Capital.gr, οι εισηγήσεις αυτές θέλουν οι αρχικοί μειοδότες να αναλαμβάνουν το έργο, προσφέροντας περαιτέρω έκπτωση 20%. Ωστόσο, αυτό "στερείται νομικής βάσης και γι’αυτό θα απαιτούνταν πολιτική απόφαση" αναφέρουν πηγές. Προς επίρρωση αυτού, προσθέτουν ότι οι "παίκτες" του καρτέλ, σε διαγωνισμούς μεταγενέστερους του "ΚΤΗΜΑ 13" προσέφεραν εκπτώσεις που ξεκινούν από το 40% και αγγίζουν το 60%.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ενδεχόμενη ακύρωση του διαγωνισμού -κάτι που μοιάζει να αποτελεί μονόδρομο- θα πάει το έργο της ακόμη πιο πίσω χρονικά, καθιστώντας ανέφικτο το στόχο για ολοκλήρωση της κτηματογράφησης το 2020.
(Πηγή: capital.gr)